Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Somatske stanice i čimbenici koji utječu na njihov broj u mlijeku

Zrinka Čačić ; Hrvatski stočarsko selekcijski centar, Ilica 101, 1000 Zagreb
Samir Kalit
Neven Antunac
Mato Čačić


Puni tekst: hrvatski pdf 105 Kb

str. 23-36

preuzimanja: 6.910

citiraj


Sažetak

Kvalitetu mlijeka određuje kemijski sastav, fizikalne osobine i higijenska ispravnost. Osnovni pokazatelji higijenske ispravnosti mlijeka su ukupan broj mikroorganizama i broj somatskih stanica (BSS). Na povećanje BSS najviše utječu genetski i okolišni čimbenici. Najvažniji okolišni čimbenici su status infekcije vimena, dob muzare, stadij laktacije, redoslijed laktacije, pasmina, način držanja, geografsko područje i godišnje doba, veličina stada, stresni čimbenici, pretjerana fizička aktivnost, te mužnja. Na velik broj okolišnih čimbenika može utjecati proizvođač – farmer svojim radom i dobrom educiranošću. BSS sudjeluje u formiranju otkupne cijene mlijeka, stoga je potrebno informirati proizvođače kako organizirati proizvodnju u cilju veće proizvodnje kvalitetnog mlijeka.

Ključne riječi

mlijeko; broj somatskih stanica (BSS); genetski i okolišni čimbenici

Hrčak ID:

1671

URI

https://hrcak.srce.hr/1671

Datum izdavanja:

16.1.2003.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 8.521 *