hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj paragenetskih čimbenika na proizvodnju i kvalitetu mlijeka istočnofrizijskih ovaca u Hrvatskoj

Neven Antunac   ORCID icon orcid.org/0000-0003-1084-5966 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Boro Mioč
Nataša Mikulec   ORCID icon orcid.org/0000-0002-9981-5626
Samir Kalit
Marija Pecina
Jasmina Havranek
Vesna Pavić

Puni tekst: hrvatski, pdf (322 KB) str. 195-208 preuzimanja: 659* citiraj
APA 6th Edition
Antunac, N., Mioč, B., Mikulec, N., Kalit, S., Pecina, M., Havranek, J. i Pavić, V. (2007). Utjecaj paragenetskih čimbenika na proizvodnju i kvalitetu mlijeka istočnofrizijskih ovaca u Hrvatskoj. Mljekarstvo, 57 (3), 195-208. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/17440
MLA 8th Edition
Antunac, Neven, et al. "Utjecaj paragenetskih čimbenika na proizvodnju i kvalitetu mlijeka istočnofrizijskih ovaca u Hrvatskoj." Mljekarstvo, vol. 57, br. 3, 2007, str. 195-208. https://hrcak.srce.hr/17440. Citirano 24.10.2019.
Chicago 17th Edition
Antunac, Neven, Boro Mioč, Nataša Mikulec, Samir Kalit, Marija Pecina, Jasmina Havranek i Vesna Pavić. "Utjecaj paragenetskih čimbenika na proizvodnju i kvalitetu mlijeka istočnofrizijskih ovaca u Hrvatskoj." Mljekarstvo 57, br. 3 (2007): 195-208. https://hrcak.srce.hr/17440
Harvard
Antunac, N., et al. (2007). 'Utjecaj paragenetskih čimbenika na proizvodnju i kvalitetu mlijeka istočnofrizijskih ovaca u Hrvatskoj', Mljekarstvo, 57(3), str. 195-208. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/17440 (Datum pristupa: 24.10.2019.)
Vancouver
Antunac N, Mioč B, Mikulec N, Kalit S, Pecina M, Havranek J i sur. Utjecaj paragenetskih čimbenika na proizvodnju i kvalitetu mlijeka istočnofrizijskih ovaca u Hrvatskoj. Mljekarstvo [Internet]. 2007 [pristupljeno 24.10.2019.];57(3):195-208. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/17440
IEEE
N. Antunac, et al., "Utjecaj paragenetskih čimbenika na proizvodnju i kvalitetu mlijeka istočnofrizijskih ovaca u Hrvatskoj", Mljekarstvo, vol.57, br. 3, str. 195-208, 2007. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/17440. [Citirano: 24.10.2019.]

Sažetak
Svrha istraživanja bila je utvrditi utjecaj stada (A i B), stadija laktacije (0 - 60. dan; 61. - 150. dan i 151. do zasušenja) i redoslijeda laktacije (I., II., III., IV. i ostale) na dnevnu količinu, kemijski sastav, fizikalne osobine i higijensku kvalitetu mlijeka istočnofrizijskih ovaca. Istraživanja su provedena tijekom 2004. i 2005. godine na uzorku od 100 ovaca. Uzorci mlijeka jutarnje I večernje mužnje uzimani su svakih 30 dana tijekom laktacije nakon odbića janjadi. Fizikalno-kemijski sastav i higijenska kvaliteta mlijeka određeni su referentnim i standardnim metodama. Dobiveni podatci statistički su obrađeni u PROC ANOVA, SAS programu. Istočnofrizijske ovce su za prosječnog trajanja laktacije od 217 dana proizvele prosječno 1 040 mL mlijeka / dan. Utvrđen je značajan (P < 0,01) utjecaj stada na dnevnu količinu mlijeka, količinu proteina, suhe tvari bez masti, točku ledišta i pH vrijednost mlijeka. Stadij laktacije imao je značajan (P < 0,001) utjecaj na sve istraživane parametre osim na log broj somatskih stanica. Najveće količine mliječne masti (6,53 %), proteina (5,44 %), suhe tvari (17,45 %) i suhe tvari bez masti (10,98 %) utvrđene su krajem stadija laktacije, dok je količina laktoze (4,61 %) bila najmanja. Također su utvrđeni značajni (P < 0,05) koeficijenti korelacija između dnevne količine mlijeka i: količine suhe tvari (-0,46), mliječne masti (-0,51), proteina (-0,39), laktoze (0,51), suhe tvari bez masti (-0,28) i pH vrijednosti (0,14). Iz rezultata istraživanja može se zaključiti da su stado, stadij i redoslijed laktacije značajno utjecali na većinu istraživanih parametara.

Ključne riječi
ovčje mlijeko; laktacija; mliječna mast; protein; somatske stanice; mikroorganizmi

Hrčak ID: 17440

URI
https://hrcak.srce.hr/17440

[engleski]

Posjeta: 1.227 *