hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad

Procjena unosa mlijeka, mliječnih proizvoda i kalcija u prehrani oboljelih od celijakije

Ines Panjkota Krbavčić   ORCID icon orcid.org/0000-0003-3201-3837 ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Martina Sučić

Puni tekst: hrvatski, pdf (249 KB) str. 219-228 preuzimanja: 1.290* citiraj
APA 6th Edition
Panjkota Krbavčić, I. i Sučić, M. (2007). Procjena unosa mlijeka, mliječnih proizvoda i kalcija u prehrani oboljelih od celijakije. Mljekarstvo, 57 (3), 219-228. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/17442
MLA 8th Edition
Panjkota Krbavčić, Ines i Martina Sučić. "Procjena unosa mlijeka, mliječnih proizvoda i kalcija u prehrani oboljelih od celijakije." Mljekarstvo, vol. 57, br. 3, 2007, str. 219-228. https://hrcak.srce.hr/17442. Citirano 21.10.2019.
Chicago 17th Edition
Panjkota Krbavčić, Ines i Martina Sučić. "Procjena unosa mlijeka, mliječnih proizvoda i kalcija u prehrani oboljelih od celijakije." Mljekarstvo 57, br. 3 (2007): 219-228. https://hrcak.srce.hr/17442
Harvard
Panjkota Krbavčić, I., i Sučić, M. (2007). 'Procjena unosa mlijeka, mliječnih proizvoda i kalcija u prehrani oboljelih od celijakije', Mljekarstvo, 57(3), str. 219-228. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/17442 (Datum pristupa: 21.10.2019.)
Vancouver
Panjkota Krbavčić I, Sučić M. Procjena unosa mlijeka, mliječnih proizvoda i kalcija u prehrani oboljelih od celijakije. Mljekarstvo [Internet]. 2007 [pristupljeno 21.10.2019.];57(3):219-228. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/17442
IEEE
I. Panjkota Krbavčić i M. Sučić, "Procjena unosa mlijeka, mliječnih proizvoda i kalcija u prehrani oboljelih od celijakije", Mljekarstvo, vol.57, br. 3, str. 219-228, 2007. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/17442. [Citirano: 21.10.2019.]

Sažetak
Celijakija je bolest probavnog sustava pri kojoj dolazi do oštećenja tankog crijeva i problema s apsorpcijom hranjivih sastojaka. Oboljeli ne podnose protein gluten koji se nalazi u pšenici, ječmu, raži i zobi. Najmanja količina glutena u hrani oštećuje tanko crijevo oboljelih. U Hrvatskoj postoji vrlo malo podataka o prehrani i prehrambenim navikama ove vrlo osjetljive populacije. Jedini je lijek za oboljele od celijakije bezglutenska prehrana, tj. izbjegavanje najmanjih količina glutena u prehrani. Mlijeko i mliječni proizvodi su najvažniji izvor kalcija, a ova je populacija, zbog malapsorptivnog sindroma osobito osjetljiva te sklona oboljenjima koja nastaju kao posljedica nedovoljnog unosa kalcija (osteoporoza, osteopenija). Stoga je svrha ovog istraživanja bila odrediti udio mlijeka i mliječnih proizvoda u prehrani oboljelih od celijakije, s posebnim osvrtom na unos kalcija. Unos mlijeka, mliječnih proizvoda i kalcija utvrđen je trodnevnim dnevnikom prehrane (3DD) i upitnikom za utvrđivanje prosječnog prehrambenog unosa kalcija (FFQ) kod 15 oboljelih od celijakije. Energetski udio mlijeka i mliječnih proizvoda bio je u prosjeku 11,82 % kJ, što je gotovo dvostruko manje od preporuka. Prosječan dnevni unos kalcija također je bio manji od preporuka (62,64 % DRI), a 67 % ispitanika nije zadovoljilo niti 2/3 dnevnih potreba za kalcijem. Iz skupine namirnica mlijeko i mliječni proizvodi oboljeli koriste najviše mlijeko i puding, a nešto manje su zastupljeni jogurt i voćni jogurt. Potrebno je povećati unos kalcija osobito namirnicama iz skupine mlijeko i mliječni proizvodi koji su najbolji izvor ovog nutrijenta.

Ključne riječi
celijakija; mlijeko; mliječni proizvodi; unos kalcija

Hrčak ID: 17442

URI
https://hrcak.srce.hr/17442

[engleski]

Posjeta: 2.292 *