hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad

Utjecaj gnojidbe na prinos i krmnu vrijednost ozimog graška cv. Maksimirski ozimi u smjesi s tritikale cv. Clercal

Darko Uher ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Zvonimir Štafa
Zlatko Svečnjak
Sulejman Redžepović
Mihaela Blažinkov
Dražen Kaučić

Puni tekst: hrvatski, pdf (260 KB) str. 229-242 preuzimanja: 376* citiraj
APA 6th Edition
Uher, D., Štafa, Z., Svečnjak, Z., Redžepović, S., Blažinkov, M. i Kaučić, D. (2007). Utjecaj gnojidbe na prinos i krmnu vrijednost ozimog graška cv. Maksimirski ozimi u smjesi s tritikale cv. Clercal. Mljekarstvo, 57 (3), 229-242. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/17443
MLA 8th Edition
Uher, Darko, et al. "Utjecaj gnojidbe na prinos i krmnu vrijednost ozimog graška cv. Maksimirski ozimi u smjesi s tritikale cv. Clercal." Mljekarstvo, vol. 57, br. 3, 2007, str. 229-242. https://hrcak.srce.hr/17443. Citirano 21.10.2019.
Chicago 17th Edition
Uher, Darko, Zvonimir Štafa, Zlatko Svečnjak, Sulejman Redžepović, Mihaela Blažinkov i Dražen Kaučić. "Utjecaj gnojidbe na prinos i krmnu vrijednost ozimog graška cv. Maksimirski ozimi u smjesi s tritikale cv. Clercal." Mljekarstvo 57, br. 3 (2007): 229-242. https://hrcak.srce.hr/17443
Harvard
Uher, D., et al. (2007). 'Utjecaj gnojidbe na prinos i krmnu vrijednost ozimog graška cv. Maksimirski ozimi u smjesi s tritikale cv. Clercal', Mljekarstvo, 57(3), str. 229-242. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/17443 (Datum pristupa: 21.10.2019.)
Vancouver
Uher D, Štafa Z, Svečnjak Z, Redžepović S, Blažinkov M, Kaučić D. Utjecaj gnojidbe na prinos i krmnu vrijednost ozimog graška cv. Maksimirski ozimi u smjesi s tritikale cv. Clercal. Mljekarstvo [Internet]. 2007 [pristupljeno 21.10.2019.];57(3):229-242. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/17443
IEEE
D. Uher, Z. Štafa, Z. Svečnjak, S. Redžepović, M. Blažinkov i D. Kaučić, "Utjecaj gnojidbe na prinos i krmnu vrijednost ozimog graška cv. Maksimirski ozimi u smjesi s tritikale cv. Clercal", Mljekarstvo, vol.57, br. 3, str. 229-242, 2007. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/17443. [Citirano: 21.10.2019.]

Sažetak
Dvogodišnjim istraživanjima (1999. do 2001. g.) utvrđivan je utjecaj djelotvornosti bakterizacije sjemena ozimog graška i prihrane dušikom na masu suhe tvari kvržica na korijenu graška, te prinos suhe tvari i krmnu vrijednost smjese graška cv. Maksimirski ozimi i tritikale cv. Clercal. Prijem sjetve izvršena je predsjetvena bakterizacija sjemena graška sojem Rhizobium leguminosarum bv. viciae iz zbirke Zavoda za mikrobiologiju Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Najveća masa suhe tvari kvržica na korijenu graška utvrđena je na bakteriziranoj varijanti 2 (0,635 g / varijanta). Ukupni prinosi suhe tvari iznosili su od 9,10 t ha-1 (kontrola) do 12,06 t ha-1 (prihrana dušikom). Prinosi sirovih bjelančevina graška u 2001. g. varirali su od 798 kg ha-1 (prihrana dušikom + bakterizacija) do 1 087 kg ha-1 (bakterizacija), a tritikale od 568 kg ha-1 (kontrola) do 957 kg ha-1 (prihrana dušikom). Ukupni prinosi sirovih bjelančevina smjese iznosili su od 1 414 kg ha-1 (kontrola) do 1808 kg ha-1 (bakterizacija).

Ključne riječi
bakterizacija graška; prihrana dušikom; suha tvar kvržica; prinos suhe tvari; krmna vrijednost

Hrčak ID: 17443

URI
https://hrcak.srce.hr/17443

[engleski]

Posjeta: 778 *