Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.17113/ftb.55.02.17.4942

Kombinirana metoda sušenja mrkve s prethodnom obradom ultrazvukom

Dominik Mierzwa ; Poznań University of Technology, Department of Process Engineering, Institute of Technology and Chemical Engineering, ul. Berdychowo 4, PL-60-965 Poznań, Poland
Stefan Jan Kowalski ; Poznań University of Technology, Department of Process Engineering, Institute of Technology and Chemical Engineering, ul. Berdychowo 4, PL-60-965 Poznań, Poland
Joanna Kroehnke ; Poznań University of Technology, Department of Process Engineering, Institute of Technology and Chemical Engineering, ul. Berdychowo 4, PL-60-965 Poznań, Poland


Puni tekst: engleski pdf 440 Kb

str. 197-205

preuzimanja: 540

citiraj


Sažetak

U radu su ispitani sljedeći parametri: kinetika osmotskog sušenja mrkve i utjecaj tog prethodnog postupka obrade na procese dosušivanja i kakvoću dobivenog proizvoda. Osmotsko je sušenje provedeno u vodenoj otopini fruktoze na dva načina, pomoću ultrazvuka ili bez njega. U prvom je dijelu istraživanja određena kinetika osmotskog sušenja prema brzini sušenja, gubitku vlage i povećanju mase suhe tvari. Zatim je određeno efektivno vrijeme sušenja, a u drugom su dijelu ispitivanja uzorci sušeni nakon 30 min predsušenja. Odabrano je pet postupaka konvektivnog sušenja pomoću mikrovalova i infracrvenog zračenja. Utvrđeno je da prethodno osmotsko sušenje nije bitno utjecalo na kinetiku sušenja, ali da je poboljšalo kakvoću dobivenog proizvoda. Nakupljanje čestica suhe tvari može začepiti pore membrane i spriječiti prijenos topline i mase, no neznatno utječe na kinetiku sušenja. Zaključeno je da primjena mikrovalova i/ili infracrvenog zračenja tijekom konvektivnog sušenja bitno mijenja kinetiku završne faze sušenja. Optimalnom kombinacijom navedenih metoda skraćuje se vrijeme sušenja. U radu se raspravlja i o razlikama između različitih metoda i vremena sušenja.

Ključne riječi

osmotsko sušenje; ultrazvuk; mikrovalovi; kombinirana metoda sušenja; boja osušenog proizvoda

Hrčak ID:

183066

URI

https://hrcak.srce.hr/183066

Datum izdavanja:

14.6.2017.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.364 *