hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad
https://doi.org/10.31727/m.19.3.1

Proizvodnja sudžuka primjenom norme HRN BAS 1049:210

Natalija Uršulin-Trstenjak   ORCID icon orcid.org/0000-0003-2704-8090 ; Sveučilište sjever, Sveučilišni centar Varaždin
Aldin Dugonjić ; Centar za certificiranje halal kvalitete, Zagreb
Davor Levanić   ORCID icon orcid.org/0000-0003-1940-848X ; Sveučilište sjever, Sveučilišni centar Varaždin
Saša Šušnić ; ŠUŠNIĆ d.o.o. za poslovno savjetovanje
Vesna Šušnjić ; Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ

Puni tekst: hrvatski, pdf (3 MB) str. 240-245 preuzimanja: 200* citiraj
APA 6th Edition
Uršulin-Trstenjak, N., Dugonjić, A., Levanić, D., Šušnić, S. i Šušnjić, V. (2017). Proizvodnja sudžuka primjenom norme HRN BAS 1049:210. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XIX (3), 240-245. https://doi.org/10.31727/m.19.3.1
MLA 8th Edition
Uršulin-Trstenjak, Natalija, et al. "Proizvodnja sudžuka primjenom norme HRN BAS 1049:210." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XIX, br. 3, 2017, str. 240-245. https://doi.org/10.31727/m.19.3.1. Citirano 18.07.2019.
Chicago 17th Edition
Uršulin-Trstenjak, Natalija, Aldin Dugonjić, Davor Levanić, Saša Šušnić i Vesna Šušnjić. "Proizvodnja sudžuka primjenom norme HRN BAS 1049:210." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XIX, br. 3 (2017): 240-245. https://doi.org/10.31727/m.19.3.1
Harvard
Uršulin-Trstenjak, N., et al. (2017). 'Proizvodnja sudžuka primjenom norme HRN BAS 1049:210', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XIX(3), str. 240-245. https://doi.org/10.31727/m.19.3.1
Vancouver
Uršulin-Trstenjak N, Dugonjić A, Levanić D, Šušnić S, Šušnjić V. Proizvodnja sudžuka primjenom norme HRN BAS 1049:210. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2017 [pristupljeno 18.07.2019.];XIX(3):240-245. https://doi.org/10.31727/m.19.3.1
IEEE
N. Uršulin-Trstenjak, A. Dugonjić, D. Levanić, S. Šušnić i V. Šušnjić, "Proizvodnja sudžuka primjenom norme HRN BAS 1049:210", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XIX, br. 3, str. 240-245, 2017. [Online]. https://doi.org/10.31727/m.19.3.1

Sažetak
Primjena halal norme HRN BAS 1049:2010 u proizvodnji sudžuka uvjetovana je implementiranim HACCP sustavom te certificiranjem od strane Centra za certificiranje halal kvalitete. U radu su prikazani zahtjevi halal norme u proizvodnji sudžuka od nabave sirovine do gotovog proizvoda. Tradicionalni proizvod, sudžuk, je suha začinjena kobasica porijeklom iz Bosne i Hercegovine, a proizvod čini mljeveno goveđe meso uz dodatak začina (sumak, bijeli luk, sol, crvena paprika). Proizvodnja sudžuka bazirana je isključivo na izvor sirovina sa halal certifikatom. Tijekom procesa proizvodnje onemogućena je križna kontaminacija halal (dozvoljenih) i haram (nedozvoljenih) sirovina i proizvoda pri čemu je definirano 5 HrCCP (haram kritične kontrolne točke): HrCCP1 - nabava, prijem i skladištenje sirovina, HrCCP2 - priprema sirovina, HrCCP3 - izrada nadjeva, HrCCP4 - dimljenje, HrCCP5 - skladištenje gotovih proizvoda. Oznaku halal kvalitete može imati isključivo proizvod koji je proizveden u skladu sa zahtjevima halal norme HRN BAS 1049:2010.

Ključne riječi
halal; HRN BAS 1049:2010; sudžuk

Hrčak ID: 183110

URI
https://hrcak.srce.hr/183110

[engleski] [njemački] [talijanski] [španjolski]

Posjeta: 482 *