hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad

UZGOJNE I TEHNOLOŠKE MOGUĆNOSTI UNAPRJEĐENJA PROIZVODNJE OVČJEG MLIJEKA

Ivana Kuzmić ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zavod za specijalno stočarstvo, Zagreb, Hrvatska
Zvonimir Prpić ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zavod za specijalno stočarstvo, Zagreb, Hrvatska
Ivan Vnučec ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zavod za specijalno stočarstvo, Zagreb, Hrvatska
Boro Mioč ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zavod za specijalno stočarstvo, Zagreb, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (525 KB) str. 61-69 preuzimanja: 224* citiraj
APA 6th Edition
Kuzmić, I., Prpić, Z., Vnučec, I. i Mioč, B. (2016). UZGOJNE I TEHNOLOŠKE MOGUĆNOSTI UNAPRJEĐENJA PROIZVODNJE OVČJEG MLIJEKA. Stočarstvo, 70 (2), 61-69. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/183215
MLA 8th Edition
Kuzmić, Ivana, et al. "UZGOJNE I TEHNOLOŠKE MOGUĆNOSTI UNAPRJEĐENJA PROIZVODNJE OVČJEG MLIJEKA." Stočarstvo, vol. 70, br. 2, 2016, str. 61-69. https://hrcak.srce.hr/183215. Citirano 20.04.2021.
Chicago 17th Edition
Kuzmić, Ivana, Zvonimir Prpić, Ivan Vnučec i Boro Mioč. "UZGOJNE I TEHNOLOŠKE MOGUĆNOSTI UNAPRJEĐENJA PROIZVODNJE OVČJEG MLIJEKA." Stočarstvo 70, br. 2 (2016): 61-69. https://hrcak.srce.hr/183215
Harvard
Kuzmić, I., et al. (2016). 'UZGOJNE I TEHNOLOŠKE MOGUĆNOSTI UNAPRJEĐENJA PROIZVODNJE OVČJEG MLIJEKA', Stočarstvo, 70(2), str. 61-69. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/183215 (Datum pristupa: 20.04.2021.)
Vancouver
Kuzmić I, Prpić Z, Vnučec I, Mioč B. UZGOJNE I TEHNOLOŠKE MOGUĆNOSTI UNAPRJEĐENJA PROIZVODNJE OVČJEG MLIJEKA. Stočarstvo [Internet]. 2016 [pristupljeno 20.04.2021.];70(2):61-69. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/183215
IEEE
I. Kuzmić, Z. Prpić, I. Vnučec i B. Mioč, "UZGOJNE I TEHNOLOŠKE MOGUĆNOSTI UNAPRJEĐENJA PROIZVODNJE OVČJEG MLIJEKA", Stočarstvo, vol.70, br. 2, str. 61-69, 2016. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/183215. [Citirano: 20.04.2021.]

Sažetak
Iako se ovce u Hrvatskoj uglavnom uzgaja radi proizvodnje mesa (janjetine), u posljednja dva desetljeća povećan je interes za proizvodnjom (i preradom) ovčjeg mlijeka. Proizvodni (uzgojni) cilj u stadima mliječnih pasmina ovaca je, sve donedavno, bio isključivo povećanje količine proizvedenoga mlijeka, uz možebitno izlučenje ovaca s povećanim brojem somatskih stanica u mlijeku. U zemljama s razvijenim mliječnim ovčarstvom u primjeni su novi uzgojni programi, koji se, osim na korištenju odgovarajućeg genotipa (pasmine), temelje i na prilagođavanju cjelokupne tehnologije proizvodnom cilju, odnosno proizvodnji mlijeka. Ovce se nastoji pravilno pripremiti za pripust te organizirati janjenja krajem ili početkom kalendarske godine s ciljem produženja trajanja razdoblja sekrecije mlijeka. Osim toga, mlade ovce (šilježice) nastoji se pripustiti ranije kako bi prije počele proizvoditi. Razdoblje mužnje ovaca nastoji se produžiti i ranim odvajanjem pomlatka kojeg se nastavlja hraniti mliječnom zamjenom do odbića ili klanja, čemu u prilog ide i povoljna cijena mliječne zamjene u odnosu na punomasno ovčje mlijeko te činjenica da se primjenom kvalitetnih mliječnih zamjena mogu ostvariti gotovo identični prirasti janjadi kao i pri hranidbi punomasnim ovčjim mlijekom. Osim odabira muških rasplodnjaka i ovaca boljih mliječnih odlika, uzgajivači više pozornosti pridaju funkcionalnim odlikama vimena odabirući ovce uvažavajući morfologiju vimena, odnosno njegovu prikladnost strojnoj mužnji što je u izravnoj vezi s pravilnom i učinkovitom strojnom mužnjom te, posljedično, sa zdravljem mliječne žlijezde i higijenskom kvalitetom mlijeka.

Ključne riječi
pripust; janjad; laktacija; mliječna zamjena; morfologija vimena

Hrčak ID: 183215

URI
https://hrcak.srce.hr/183215

[engleski]

Posjeta: 445 *