Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

KVALITETA SORTI OZIME PŠENICE U 2014./2015.

Valentina Španić orcid id orcid.org/0000-0002-7684-5419 ; Agricultural Institute Osijek, Osijek, Hrvatska
Daniela Horvat orcid id orcid.org/0000-0002-2619-3344 ; Agricultural Institute Osijek, Osijek, Hrvatska
Kristina Lutrov ; Agricultural Institute Osijek, Osijek, Hrvatska
Marijana Tucak ; Agricultural Institute Osijek, Osijek, Hrvatska
Georg Drezner ; Agricultural Institute Osijek, Osijek, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 7.328 Kb

str. 271-280

preuzimanja: 425

citiraj


Sažetak

Oplemenjivački program pšenice Poljoprivrednog instituta Osijek stvara sorte s dobrim agronomskim svojstvima, te poboljšanom kvalitetom i stabilnosti, kao i povećanom otpornosti na bolesti, niske temperature, sušu, osipanje zrna i polijeganje. Također, jedan od značajnih oplemenjivačkih ciljeva je i kreiranje visokoprinosnog materijala koji bi imao optimalan sastav i količinu rezervnih bjelančevina glutena. Standardno se svake godine utvrđuju udio bjelančevina i vlažnog glutena, te gluten indeks i reološka svojstva tijesta kao dobri pokazatelji kvalitete glutena. U ovom istraživanju utvrđeni su gluten i njegov sastav, te HMW-GS podjedinice koji su glavni pokazatelji kvalitete kruha. U ovom radu prikazana je kemijska i reološka kvaliteta nekih sorti pšenice Poljoprivrednog instituta Osijek. Sorte su u 2014./2015. godini varirale u parametrima kvalitete, međutim sorta ‘Kraljica’ je pokazala superiornost u ’kvaliteti’ u odnosu na ostale ispitivane materijale.

Ključne riječi

pšenica; sorta; kvaliteta; gluten

Hrčak ID:

183229

URI

https://hrcak.srce.hr/183229

Datum izdavanja:

25.5.2017.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.334 *