hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad

Kvaliteta mlijeka pojedinih otkupnih područja u Republici Hrvatskoj

Dražeta Dražetić
Neven Antunac ; Zavod za mljekarstvo, Agronomski fakultet, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb
Dubravka Samaržija
Samir Kalit

Puni tekst: hrvatski, pdf (172 KB) str. 227-234 preuzimanja: 843* citiraj
APA 6th Edition
Dražetić, D., Antunac, N., Samaržija, D. i Kalit, S. (2003). Kvaliteta mlijeka pojedinih otkupnih područja u Republici Hrvatskoj. Mljekarstvo, 53 (3), 227-234. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/1682
MLA 8th Edition
Dražetić, Dražeta, et al. "Kvaliteta mlijeka pojedinih otkupnih područja u Republici Hrvatskoj." Mljekarstvo, vol. 53, br. 3, 2003, str. 227-234. https://hrcak.srce.hr/1682. Citirano 23.10.2019.
Chicago 17th Edition
Dražetić, Dražeta, Neven Antunac, Dubravka Samaržija i Samir Kalit. "Kvaliteta mlijeka pojedinih otkupnih područja u Republici Hrvatskoj." Mljekarstvo 53, br. 3 (2003): 227-234. https://hrcak.srce.hr/1682
Harvard
Dražetić, D., et al. (2003). 'Kvaliteta mlijeka pojedinih otkupnih područja u Republici Hrvatskoj', Mljekarstvo, 53(3), str. 227-234. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/1682 (Datum pristupa: 23.10.2019.)
Vancouver
Dražetić D, Antunac N, Samaržija D, Kalit S. Kvaliteta mlijeka pojedinih otkupnih područja u Republici Hrvatskoj. Mljekarstvo [Internet]. 2003 [pristupljeno 23.10.2019.];53(3):227-234. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/1682
IEEE
D. Dražetić, N. Antunac, D. Samaržija i S. Kalit, "Kvaliteta mlijeka pojedinih otkupnih područja u Republici Hrvatskoj", Mljekarstvo, vol.53, br. 3, str. 227-234, 2003. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/1682. [Citirano: 23.10.2019.]

Sažetak
U skupnim uzorcima kravljeg mlijeka s pet otkupnih područja u Republici Hrvatskoj analiziran je kemijski sastav i higijenska kakvoća. Istraživanje kvalitete mlijeka provedeno je tijekom jednogodišnjeg razdoblja (1998/99.) tj. prije prihvaćanja Pravilnika o kakvoći svježeg sirovog mlijeka. Svrha istraživanja bila je utvrditi udio uzoraka mlijeka koji će svojom kvalitetom zadovoljiti europske standarde i kriterije propisane Pravilnikom. U uzorcima mlijeka utvrđena je količina (%): mliječne masti, bjelančevina i suhe tvari bez masti, broj somatskih stanica i ukupni broj mikroorganizama. Otkupna područja značajno se razlikuju (P<0,05) po količini bjelančevina i suhe tvari bez masti. Količine masti, bjelančevina i suhe tvari bez masti niže od vrijednosti propisanih Pravilnikom utvrđene su u 3,23%, 4,55% i 24,78% analiziranih uzoraka mlijeka. Propisanoj higijenskoj kvaliteti mlijeka, u odnosu na kemijski sastav, nije udovoljio veći broj uzoraka. Vrednovanjem higijenske kvalitete mlijeka novim sustavom plaćanja te striktno pridržavanje osnovnih postupaka u proizvodnji mlijeka zasigurno će rezultirati takvim poboljšanjem kvalitete mlijeka koji će zadovoljiti propisane hrvatske i europske kriterije.

Ključne riječi
mlijeko; kemijski sastav; higijenska kvaliteta; Pravilnik

Hrčak ID: 1682

URI
https://hrcak.srce.hr/1682

[engleski]

Posjeta: 1.560 *