Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

INKUBIRANJE PODUZETNIŠTVA U FUNKCIJI RAZVOJA LOKALNIH PREHRAMBENIH SUSTAVA I RURALNIH ZAJEDNICA

Davor Salamon ; Stratevis d. o. o., Zagreb, Hrvatska
Đurđica Knapić Salamon ; Stratevis d. o. o., Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 1.160 Kb

str. 319-352

preuzimanja: 622

citiraj


Sažetak

Radom se propituju uvjeti, okruženje i problemi te prezentiraju fokusirani djelomični rezultati dvogodišnjeg istraživanja za potrebe Zadarske županije, usmjerenog utvrđivanju optimalnih modela organizacije poljoprivrednih proizvođača u smislu koncentracije ponude, odnosno njihova uklapanja u postojeće prehrambene opskrbne lance / lance vrijednosti, kao i djelovanja unutar lokalnih prehrambenih lanaca.
Polaznom analizom obuhvaćaju se prehrambeni sustavi na razmeđi globalnih i lokalnih procesa te se prepoznaje razvoj dvaju sustava divergentnih, iako djelomično prepletenih smjerova djelovanja, s različitim posljedicama po oblikovanje poslovnih modela i strategija. Jedan smjer čini razvoj pretežito vertikalno integriranih korporatiziranih prehrambenih sustava s tendencijom uvođenja i isporuke/prodaje proizvoda visoke dodane vrijednosti, napose procesirane hrane. Drugi je smjer (kao alternativa prvom) određen obilježjima lokalne proizvodnje/potrošnje hrane s pretežito horizontalnom kooperacijom svih uključenih dionika, a u kontekstu udovoljavanja zahtjevima za očuvanje okoliša, ostvarivanja održivog razvoja, cirkularnosti, kao i jačanja lokalnih ekonomskih, socijalnih i drugih sadržaja (građanska poljoprivreda).
Akumulacija znanja učenjem i inovacijskim razvojem i njihovo pretvaranje u djelatne razvojne resurse kojima se mobiliziraju i ostali razvojni resursi, primarna je zadaća ruralnog poduzetništva. Zadruge, odnosno proizvođačke organizacije, predstavljaju prepoznati prvi krug, klaster akumulacije znanja temeljem horizontalne kooperativnosti uključenih dionika. Tzv. 'tradicionalne zadruge', međutim, za razliku od 'zadruga nove generacije' (zadruga 's dodanom vrijednošću'), sadrže inherentne teorijski solidno dokumentirane probleme inicijativnosti/poticaja, koji limitiraju njihove moguće dosege.
Razvoj poduzetničke i inovacijske infrastrukture kroz lokalna partnerstva, odnosno poslovnu inkubaciju, dobar je put aktiviranja raspoloživih poduzetničkih resursa, neovisno o organizacijskom obliku. Kao osnovni instrument poslovne inkubacije prepoznati su inkubatori, koji u ruralnom prostoru moraju ostvarivati i posebne funkcije, koje ih čine drugačijim od 'urbanih' inkubatora. Analizom različitih vrsta ruralnih inkubatora (od elementarnih do agroparkova i prehrambenih parkova), njihovih funkcija, sadržaja/ključnih usluga koje isporučuju korisnicima, prepoznata je potreba za hibridnim ruralnim inkubatorom u modelu javno-privatnog zajedničkog ulaganja. U uvjetima nepostojanja kritičnih razvojnih resursa u ruralnom prostoru, niske razine inovacijske poduzetničke kulture i slabe prostorne poduzetničke teksture, disperzivni i virtualni inkubator svakako može biti prikladniji razvojni alat od klasičnog inkubatora.

Ključne riječi

prehrambeni sustavi; lokalni prehrambeni sustavi; ruralno poduzetništvo; ruralna zajednica; poslovna inkubacija; hibridni ruralni inkubator

Hrčak ID:

183512

URI

https://hrcak.srce.hr/183512

Datum izdavanja:

26.6.2017.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.335 *