hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad

Karakterizacija i postupci obrade otpadne vode nstale tijekom proizvodnje etanola iz melase

Višnja Oreščanin ; OREŠČANIN, j.d.o.o., Zagreb, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (240 KB) str. 81-92 preuzimanja: 371* citiraj
APA 6th Edition
Oreščanin, V. (2017). Karakterizacija i postupci obrade otpadne vode nstale tijekom proizvodnje etanola iz melase. Hrvatske vode, 25 (100), 81-92. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/183727
MLA 8th Edition
Oreščanin, Višnja. "Karakterizacija i postupci obrade otpadne vode nstale tijekom proizvodnje etanola iz melase." Hrvatske vode, vol. 25, br. 100, 2017, str. 81-92. https://hrcak.srce.hr/183727. Citirano 06.12.2019.
Chicago 17th Edition
Oreščanin, Višnja. "Karakterizacija i postupci obrade otpadne vode nstale tijekom proizvodnje etanola iz melase." Hrvatske vode 25, br. 100 (2017): 81-92. https://hrcak.srce.hr/183727
Harvard
Oreščanin, V. (2017). 'Karakterizacija i postupci obrade otpadne vode nstale tijekom proizvodnje etanola iz melase', Hrvatske vode, 25(100), str. 81-92. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/183727 (Datum pristupa: 06.12.2019.)
Vancouver
Oreščanin V. Karakterizacija i postupci obrade otpadne vode nstale tijekom proizvodnje etanola iz melase. Hrvatske vode [Internet]. 2017 [pristupljeno 06.12.2019.];25(100):81-92. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/183727
IEEE
V. Oreščanin, "Karakterizacija i postupci obrade otpadne vode nstale tijekom proizvodnje etanola iz melase", Hrvatske vode, vol.25, br. 100, str. 81-92, 2017. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/183727. [Citirano: 06.12.2019.]

Sažetak
U radu je ukratko opisan proces proizvodnje etanola iz melase obzirom da isti direktno utječe na količinu i sastav nastalih otpadnih voda. Dani su podatci o sastavu otpadnih voda iz dostupne svjetske literature te toksični učinci ovih voda na različitim test organizmima. Dan je literaturni pregled najčešće korištenih postupaka pročišćavanja te njihove prednosti i nedostatci. Otpadne vode iz destilerija melase su tamne boje, niske pH vrijednosti, visoke vodljivosti, visoko su opterećene organskom tvari niske biorazgradivosti, ekstremno su toksične te se kao takve ne smiju bez prethodne obrade ispustiti u okoliš ili sustav javne odvodnje. Stoga, u svrhu smanjenja rizika za sastavnice prirode i okoliša, destilerijske otpadne vode zahtijevaju visok stupanj obrade kombinacijom različitih postupaka kako bi ih se učinilo neškodljivim za prirodu i okoliš te zadovoljili propisani zakonski kriteriji za ispust u okoliš.

Ključne riječi
melasa; proizvodnja etanola; otpadne vode; postupci obrade

Hrčak ID: 183727

URI
https://hrcak.srce.hr/183727

[engleski]

Posjeta: 516 *