hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Sirutka -alternativna sirovina za proizvodnju prehrambenog kvasca

Damir Stanzer ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Vesna Stehlik-Tomas
Vlatka Gulan Zetić
Jelena Manenica

Puni tekst: hrvatski, pdf (70 KB) str. 113-124 preuzimanja: 1.391* citiraj
APA 6th Edition
Stanzer, D., Stehlik-Tomas, V., Gulan Zetić, V. i Manenica, J. (2002). Sirutka -alternativna sirovina za proizvodnju prehrambenog kvasca. Mljekarstvo, 52 (2), 113-124. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/1697
MLA 8th Edition
Stanzer, Damir, et al. "Sirutka -alternativna sirovina za proizvodnju prehrambenog kvasca." Mljekarstvo, vol. 52, br. 2, 2002, str. 113-124. https://hrcak.srce.hr/1697. Citirano 22.02.2020.
Chicago 17th Edition
Stanzer, Damir, Vesna Stehlik-Tomas, Vlatka Gulan Zetić i Jelena Manenica. "Sirutka -alternativna sirovina za proizvodnju prehrambenog kvasca." Mljekarstvo 52, br. 2 (2002): 113-124. https://hrcak.srce.hr/1697
Harvard
Stanzer, D., et al. (2002). 'Sirutka -alternativna sirovina za proizvodnju prehrambenog kvasca', Mljekarstvo, 52(2), str. 113-124. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/1697 (Datum pristupa: 22.02.2020.)
Vancouver
Stanzer D, Stehlik-Tomas V, Gulan Zetić V, Manenica J. Sirutka -alternativna sirovina za proizvodnju prehrambenog kvasca. Mljekarstvo [Internet]. 2002 [pristupljeno 22.02.2020.];52(2):113-124. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/1697
IEEE
D. Stanzer, V. Stehlik-Tomas, V. Gulan Zetić i J. Manenica, "Sirutka -alternativna sirovina za proizvodnju prehrambenog kvasca", Mljekarstvo, vol.52, br. 2, str. 113-124, 2002. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/1697. [Citirano: 22.02.2020.]

Sažetak
U ovom radu ispitivani su utjecaji koncentracije laktoze u podlozi i aerobnosti procesa na prirast biomase kvasca Kluyveromyces marxianus na sirutki. U tu svrhu provedeni su šaržni procesi uzgoja u laboratorijskom bioreaktoru od 2L kvascem Kluyveromyces marxianus ZIM75 s različitim koncentracijama laktoze u podlozi i s različitim protocima zraka. Najbolji prirast biomase ostvaren je u procesu s najvećim protokom zraka od 1,5 L/L min i u podlozi s 10% laktoze, a iznosio je 5,90 g s.tv./L. S povećanjem protoka zraka rasla je i specifična brzina rasta, te je najveća vrijednost od 0,1060 h-1 postignuta pri najvećem protoku zraka i u podlozi s 5% laktoze. Iskorištenje supstrata ipak je bilo bolje u podlozi s 5% laktoze (0,104 g/g).

Ključne riječi
Kluyveromyces marxianus; sirutka; laktoza; prehrambeni kvasac

Hrčak ID: 1697

URI
https://hrcak.srce.hr/1697

[engleski]

Posjeta: 2.025 *