hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Zastupljenost mlijeka i mliječnih proizvoda u dnevnoj hotelskoj ponudi

Greta Krešić ; Faculty of Tourism and Hospitality Management, Department of Nutrition, Opatija, Croatia
Irena Colić Barić
Borislav Šimundić

Puni tekst: hrvatski, pdf (67 KB) str. 125-135 preuzimanja: 955* citiraj
APA 6th Edition
Krešić, G., Colić Barić, I. i Šimundić, B. (2002). Zastupljenost mlijeka i mliječnih proizvoda u dnevnoj hotelskoj ponudi. Mljekarstvo, 52 (2), 125-135. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/1698
MLA 8th Edition
Krešić, Greta, et al. "Zastupljenost mlijeka i mliječnih proizvoda u dnevnoj hotelskoj ponudi." Mljekarstvo, vol. 52, br. 2, 2002, str. 125-135. https://hrcak.srce.hr/1698. Citirano 14.11.2019.
Chicago 17th Edition
Krešić, Greta, Irena Colić Barić i Borislav Šimundić. "Zastupljenost mlijeka i mliječnih proizvoda u dnevnoj hotelskoj ponudi." Mljekarstvo 52, br. 2 (2002): 125-135. https://hrcak.srce.hr/1698
Harvard
Krešić, G., Colić Barić, I., i Šimundić, B. (2002). 'Zastupljenost mlijeka i mliječnih proizvoda u dnevnoj hotelskoj ponudi', Mljekarstvo, 52(2), str. 125-135. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/1698 (Datum pristupa: 14.11.2019.)
Vancouver
Krešić G, Colić Barić I, Šimundić B. Zastupljenost mlijeka i mliječnih proizvoda u dnevnoj hotelskoj ponudi. Mljekarstvo [Internet]. 2002 [pristupljeno 14.11.2019.];52(2):125-135. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/1698
IEEE
G. Krešić, I. Colić Barić i B. Šimundić, "Zastupljenost mlijeka i mliječnih proizvoda u dnevnoj hotelskoj ponudi", Mljekarstvo, vol.52, br. 2, str. 125-135, 2002. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/1698. [Citirano: 14.11.2019.]

Sažetak
Cilj rada je utvrditi udio mlijeka i mliječnih proizvoda kao značajnih izvora energije, makronutrijenata, vitamina i minerala u prosječnoj hotelskoj menu ponudi. U tu svrhu izvršena je nutritivna analiza 66 cjelodnevnih menu ponuda (doručak, ručak, večera). Rezultati su statistički obrađeni i uspoređeni sa preporukama, uz osvrt na potrebe gostiju srednje i starije životne dobi, oba spola. Dobiveni rezultati su pokazali da obroci nisu uravnoteženi, te da prevelik udio ukupne energijske vrijednosti potječe od masti (prosječno 47.95%) dok svega 37.57 % ukupne energije potječe iz ugljikohidratnih izvora. Ukupna energijska vrijednost obroka bila je viša od preporuka za sve analizirane skupine gostiju. Udio energijske vrijednosti porijeklom iz mlijeka i mliječnih proizvoda je 11% što se može smatrati zadovoljavajućim. Najčešće ponuđena namirnica iz ove skupine bilo je mlijeko, dok je sladoled na drugom mjestu. Neophodno je povećati ponudu jogurta i ostalih mliječno fermentiranih proizvoda, posebice u ponudi za goste starije životne dobi. Unosom mlijeka i mliječnih proizvoda muškarci i žene su zadovoljili 92% potreba za kalcijem obzirom na RDA preporuke, odnosno 61.80% potreba prema DRI preporukama za osobe starije životne dobi.

Ključne riječi
mlijeko; mliječni proizvodi; hotelska ponuda

Hrčak ID: 1698

URI
https://hrcak.srce.hr/1698

[engleski]

Posjeta: 1.482 *