hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Ocjenjivanje stanja prehrane radnica jedne tvornice

R. Buzina ; Centralni higijenski zavod, Zagreb, i Higijenski zavod, Rijeka
A. Horvat ; Centralni higijenski zavod, Zagreb, i Higijenski zavod, Rijeka
B. Jurković ; Centralni higijenski zavod, Zagreb, i Higijenski zavod, Rijeka

Puni tekst: hrvatski, pdf (10 MB) str. 327-337 preuzimanja: 30* citiraj
APA 6th Edition
Buzina, R., Horvat, A. i Jurković, B. (1956). Ocjenjivanje stanja prehrane radnica jedne tvornice. Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, 7 (4), 327-337. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/184475
MLA 8th Edition
Buzina, R., et al. "Ocjenjivanje stanja prehrane radnica jedne tvornice." Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, vol. 7, br. 4, 1956, str. 327-337. https://hrcak.srce.hr/184475. Citirano 25.06.2019.
Chicago 17th Edition
Buzina, R., A. Horvat i B. Jurković. "Ocjenjivanje stanja prehrane radnica jedne tvornice." Arhiv za higijenu rada i toksikologiju 7, br. 4 (1956): 327-337. https://hrcak.srce.hr/184475
Harvard
Buzina, R., Horvat, A., i Jurković, B. (1956). 'Ocjenjivanje stanja prehrane radnica jedne tvornice', Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, 7(4), str. 327-337. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/184475 (Datum pristupa: 25.06.2019.)
Vancouver
Buzina R, Horvat A, Jurković B. Ocjenjivanje stanja prehrane radnica jedne tvornice. Arh Hig Rada Toksikol. [Internet]. 1956 [pristupljeno 25.06.2019.];7(4):327-337. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/184475
IEEE
R. Buzina, A. Horvat i B. Jurković, "Ocjenjivanje stanja prehrane radnica jedne tvornice", Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, vol.7, br. 4, str. 327-337, 1956. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/184475. [Citirano: 25.06.2019.]

Sažetak
Prikazani su rezultati ispitivanja prehrane radnica jedne tvornice. U toj tvornici broj pobolijevanja bio je veći nego u ostalim tvornicama istoga grada i anamnestički je utvrđeno, da se jedna grupa ispitivanih radnica hranila veoma slabo i neredovno. Ta grupa je uspoređena s drugom grupom radnica iz iste tvornice. kod kojih je ishrana bila bolja i redovnija. Kao kriterij stanja uhranjenosti uzeta je tjelesna težina, potkožno masno tkivo, broj eritrocita, hemoglobin i C vitamin u krvi, te klinički pregled. Pokazalo se, da postoji značajna razlika u tjelesnoj težini između obje grupe, i to kao posljedica boljeg razvoja mišićnog, masnog i koštanog tkiva kod grupe s boljom ishranom. Nije bilo značajnih razlika u vrijednosti hemoglobina, u broju eritrocita i sadržaju C vitamina u krvi između jedne i druge grupe.

Hrčak ID: 184475

URI
https://hrcak.srce.hr/184475

[engleski]

Posjeta: 71 *