hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Proizvodnja, prinos i svojstva sireva tipa Feta i Domiati od kozjeg mlijeka

Ida Drgalić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Ljubica Tratnik
Rajka Božanić
Damir Kozlek

Puni tekst: hrvatski, pdf (80 KB) str. 137-153 preuzimanja: 3.085* citiraj
APA 6th Edition
Drgalić, I., Tratnik, Lj., Božanić, R. i Kozlek, D. (2002). Proizvodnja, prinos i svojstva sireva tipa Feta i Domiati od kozjeg mlijeka. Mljekarstvo, 52 (2), 137-153. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/1699
MLA 8th Edition
Drgalić, Ida, et al. "Proizvodnja, prinos i svojstva sireva tipa Feta i Domiati od kozjeg mlijeka." Mljekarstvo, vol. 52, br. 2, 2002, str. 137-153. https://hrcak.srce.hr/1699. Citirano 22.02.2020.
Chicago 17th Edition
Drgalić, Ida, Ljubica Tratnik, Rajka Božanić i Damir Kozlek. "Proizvodnja, prinos i svojstva sireva tipa Feta i Domiati od kozjeg mlijeka." Mljekarstvo 52, br. 2 (2002): 137-153. https://hrcak.srce.hr/1699
Harvard
Drgalić, I., et al. (2002). 'Proizvodnja, prinos i svojstva sireva tipa Feta i Domiati od kozjeg mlijeka', Mljekarstvo, 52(2), str. 137-153. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/1699 (Datum pristupa: 22.02.2020.)
Vancouver
Drgalić I, Tratnik Lj, Božanić R, Kozlek D. Proizvodnja, prinos i svojstva sireva tipa Feta i Domiati od kozjeg mlijeka. Mljekarstvo [Internet]. 2002 [pristupljeno 22.02.2020.];52(2):137-153. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/1699
IEEE
I. Drgalić, Lj. Tratnik, R. Božanić i D. Kozlek, "Proizvodnja, prinos i svojstva sireva tipa Feta i Domiati od kozjeg mlijeka", Mljekarstvo, vol.52, br. 2, str. 137-153, 2002. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/1699. [Citirano: 22.02.2020.]

Sažetak
Sirevi u salamuri tipa Feta i Domiati proizvedeni su od kozjeg mlijeka. Korišteni su različiti postupci proizvodnje, sa zakiseljavanjem kozjeg mlijeka limunskom kiselinom do pH=6,00 i bez zakiseljavanja te sa i bez dodatka kalcijevog klorida. Sirenje uzoraka kozjeg mlijeka provedeno je pomoću 0,03% renilaze na 30°C za sireve tipa Feta i na 40°C za sireve tipa Domiati. Dodaci (limunska kiselina i kalcijev klorid) nisu utjecali na vrijeme grušanja kozjeg mlijeka za sireve tipa Feta, ali dodatak limunske kiseline u zasoljeno kozje mlijeko za sireve tipa Domiati uzrokovao je znatno skraćenje vremena grušanja. Sirevi Domiati bili su mekši, znatno manje kiseli i posjedovali su manji udjel proteina i masti u odnosu na sireve tipa Feta. Prinos sireva Domiati bio je u prosjeku 18,37% veći od prinosa sireva tipa Feta. Zrenje sireva provodilo se u salamuri s 10% NaCl-a tijekom 14 dana na 12°C. Nakon 14 dana zrenja svi uzorci sireva imali su manji udjel proteina, masti i kalcija u usporedbi sa sirevima prije zrenja, osobito sirevi tipa Feta. Senzorsko ocjenjivanje sireva provedeno je nakon 7 i 14 dana zrenja u salamuri. Nakon 14 dana zrenja znatno je poboljšan okus i miris svih sireva. Najbolja senzorska svojstva posjedovali su uzorci sira Domiati proizvedeni od nezakiseljenog kozjeg mlijeka bez obzira na dodatak kalcijevog klorida.

Ključne riječi
Feta; Domiati; kozje mlijeko, proizvodnja; prinos

Hrčak ID: 1699

URI
https://hrcak.srce.hr/1699

[engleski]

Posjeta: 4.083 *