hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad

SPECIFIČNOSTI AUTOHTONIH HRVATSKIH PRŠUTA

Nikolina Gaćina   ORCID icon orcid.org/0000-0001-5636-5832 ; Veleučilište u Šibeniku, Šibenik, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (58 KB) str. 57-62 preuzimanja: 655* citiraj
APA 6th Edition
Gaćina, N. (2017). SPECIFIČNOSTI AUTOHTONIH HRVATSKIH PRŠUTA. Zbornik radova Veleučilišta u Šibeniku, (3-4/2017), 57-62. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/184520
MLA 8th Edition
Gaćina, Nikolina. "SPECIFIČNOSTI AUTOHTONIH HRVATSKIH PRŠUTA." Zbornik radova Veleučilišta u Šibeniku, vol. , br. 3-4/2017, 2017, str. 57-62. https://hrcak.srce.hr/184520. Citirano 12.12.2019.
Chicago 17th Edition
Gaćina, Nikolina. "SPECIFIČNOSTI AUTOHTONIH HRVATSKIH PRŠUTA." Zbornik radova Veleučilišta u Šibeniku , br. 3-4/2017 (2017): 57-62. https://hrcak.srce.hr/184520
Harvard
Gaćina, N. (2017). 'SPECIFIČNOSTI AUTOHTONIH HRVATSKIH PRŠUTA', Zbornik radova Veleučilišta u Šibeniku, (3-4/2017), str. 57-62. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/184520 (Datum pristupa: 12.12.2019.)
Vancouver
Gaćina N. SPECIFIČNOSTI AUTOHTONIH HRVATSKIH PRŠUTA. Zbornik radova Veleučilišta u Šibeniku [Internet]. 2017 [pristupljeno 12.12.2019.];(3-4/2017):57-62. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/184520
IEEE
N. Gaćina, "SPECIFIČNOSTI AUTOHTONIH HRVATSKIH PRŠUTA", Zbornik radova Veleučilišta u Šibeniku, vol., br. 3-4/2017, str. 57-62, 2017. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/184520. [Citirano: 12.12.2019.]

Sažetak
U Hrvatskoj tradicionalna proizvodnja pršuta postoji od davnina. Specifičnosti pojedinih hrvatskih pršuta proizlaze iz različitih tehnologija prerade sirovine. Hrvatski autohtoni pršuti su Istarski, ili izvorno Istrski pršut, Krčki, Dalmatinski i Drniški pršut. Među njima jedini je Istarski pršut nositelj Zaštićene oznake izvornosti na EU i nacionalnoj razini, dok su Krčki, Dalmatinski i Drniški pršut nositelji Zaštićene oznake geografskog porijekla, prvenstveno zbog neusklađenosti uzgoja svinja i proizvodnje samog pršuta. U ovom radu uspoređeni su tradicionalni načini proizvodnje svakog od navedenih pršuta, te istaknute sličnost i različitosti u tehnologiji proizvodnje kao i u organoleptičkim obilježjima.

Ključne riječi
Istarski ili Istrski pršut; Krčki pršut; Dalmatinski pršut; Drniški pršut; autohtoni hrvatski proizvod

Hrčak ID: 184520

URI
https://hrcak.srce.hr/184520

[engleski]

Posjeta: 862 *