hrcak mascot   Srce   HID

Zbornik radova Veleučilišta u Šibeniku, No.3-4/2017 Srpanj 2017.

Stručni rad

ZAKON O RAVNOPRAVNOSTI SPOLOVA - RAZLOZI DONOŠENJA I INSTITUCIONALNI MEHANIZMI OSIGURANJA PROVEDBE

Sanja Veštić ; Veleučilište u Šibeniku, Šibenik, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (121 KB) str. 73-94 preuzimanja: 93* citiraj
APA
Veštić, S. (2017). ZAKON O RAVNOPRAVNOSTI SPOLOVA - RAZLOZI DONOŠENJA I INSTITUCIONALNI MEHANIZMI OSIGURANJA PROVEDBE. Zbornik radova Veleučilišta u Šibeniku, (3-4/2017), 73-94. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/184560

Sažetak
Ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i jedna je od temelja za tumačenje Ustava Republike Hrvatske. Ista je do donošenja prvog hrvatskog Zakona o ravnopravnosti spolova iz 2003. godine bila regulirana prvenstveno Ustavom Republike Hrvatske i međunarodnim ugovorima koji su činili dio unutarnjeg pravnog poretka Republike Hrvatske. Spomenutim Zakonom o ravnopravnosti spolova utvrđuju se opće osnove za zaštitu i promicanje ravnopravnosti spolova kao temeljne vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske, te se definira i uređuje način zaštite od diskriminacije na temelju spola i stvaranje jednakih mogućnosti za žene i muškarce. 2008. godine, na dan prestanka važenja spomenutog Zakona, stupa na snagu novi Zakon o ravnopravnosti spolova, s istim predmetom regulacije, a koji je i danas na snazi. Namjera autorice je ovim radom prikazati okolnosti koje su dovele do donošenja prvog hrvatskog Zakona o ravnopravnosti spolova, kao i do donošenja Zakona o ravnopravnosti spolova koji je danas na snazi te prikazati način osiguravanja provedbe važećeg Zakona, s posebnim osvrtom na dostupne podatke koji govore o stanju ravnopravnosti spolova u Republici Hrvatskoj te aktivnosti i mjere koje se u navedenom području poduzimaju.

Ključne riječi
ravnopravnost spolova; Zakon o ravnopravnosti spolova; ured za ravnopravnost spolova; pravobranitelj/ica za ravnopravnost spolova.

Hrčak ID: 184560

URI
https://hrcak.srce.hr/184560

[engleski]

Posjeta: 184 *