hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad

Utjecaj načina zrenja na kalo sira Trapista

Slavko Kirin ; "Sirela", V. Sredice 11, 43000 Bjelovar

Puni tekst: hrvatski, pdf (41 KB) str. 155-161 preuzimanja: 703* citiraj
APA 6th Edition
Kirin, S. (2002). Utjecaj načina zrenja na kalo sira Trapista. Mljekarstvo, 52 (2), 155-161. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/1700
MLA 8th Edition
Kirin, Slavko. "Utjecaj načina zrenja na kalo sira Trapista." Mljekarstvo, vol. 52, br. 2, 2002, str. 155-161. https://hrcak.srce.hr/1700. Citirano 22.02.2020.
Chicago 17th Edition
Kirin, Slavko. "Utjecaj načina zrenja na kalo sira Trapista." Mljekarstvo 52, br. 2 (2002): 155-161. https://hrcak.srce.hr/1700
Harvard
Kirin, S. (2002). 'Utjecaj načina zrenja na kalo sira Trapista', Mljekarstvo, 52(2), str. 155-161. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/1700 (Datum pristupa: 22.02.2020.)
Vancouver
Kirin S. Utjecaj načina zrenja na kalo sira Trapista. Mljekarstvo [Internet]. 2002 [pristupljeno 22.02.2020.];52(2):155-161. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/1700
IEEE
S. Kirin, "Utjecaj načina zrenja na kalo sira Trapista", Mljekarstvo, vol.52, br. 2, str. 155-161, 2002. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/1700. [Citirano: 22.02.2020.]

Sažetak
U radu je istraživan utjecaj načina zrenja sira Trapista na visinu kala sira, koje se uzima u obračun prinosa(randmana) sira. Istraživana su tri načina zrenja sira Trapista: zrenje sira s pranjem kore bez zaštitnog premaza, zrenje sira sa zaštitnim premazom i zrenje sira upakiranog u plastičnu skupljajuću vrećicu. Provedenim je pokusima utvrđeno da je najviši kalo iznosio kod sira koji je zrio na tradicionalan način, tj. bez zaštitnog premaza s pranjem kore tijekom zrenja. Nešto niži kalo imao je sir sa zaštitnim premazom, dok je kalo sira u vrećici bio zanemariv. Praćenjem dinamike rasta kala utvrđeno je da glavnina kala nastaje u prvih 10 dana zrenja kod sira bez premaza, kao i kod premazivanog sira, dok se u nastavku zrenja kalo ujednačava s nešto izraženijom vrijednošću kod premazivanog sira. Uzimajući u obzir ove tendecije, može se zaključiti da je najveća mogućnost utjecaja na visinu kala sira Trapista u prvoj fazi njegova zrenja.

Ključne riječi
zrenje sira, kora sira, zaštitni premaz za sir, zrenje sira u foliji / vrećici; kalo sira; prinos sira

Hrčak ID: 1700

URI
https://hrcak.srce.hr/1700

[engleski]

Posjeta: 1.353 *