hrcak mascot   Srce   HID

In medias res : časopis filozofije medija, Vol.6 No.11 Rujan 2017.

Stručni rad

Mitomanija u izvještavanju medija u Crnoj Gori

Miomir Maroš ; Univerzitet Adratik Bar, Crna Gora

Puni tekst: hrvatski, pdf (275 KB) str. 1695-1702 preuzimanja: 28* citiraj
APA
Maroš, M. (2017). Mitomanija u izvještavanju medija u Crnoj Gori. In medias res : časopis filozofije medija, 6(11), 1695-1702. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/186414

Sažetak
Polarizirano izvještavanje dominantnih medija u Crnoj Gori posljedica je povijesne potrebe za veličanjem vladara, odnosno njegovih oponenata, ali i bipolarnosti zasnovane na podjeli na prozapadno orijentirane Crnogorce i, na drugoj strani, tradicionalno proistočne Srbe. Nakon nezavisnosti Crne Gore ranije uspostavljena dihotomija na suvereniste i unioniste, zamijenjena je podjelom na dio javnosti koji je uz vlast i na one koji su njezini kritičari. Tako su opredijeljeni i mediji – TV stanice, novine i on-line portali.
Istraživačko pitanje je ono može li se od takvih medija očekivati da služe javnosti te da ispravno brinu o kulturnom i povijesnom identitetu, posebno javni servis TVCG, čija je to zakonska obaveza.
Na primjerima diskursa tiskanih medija i novinarskog „uklona“ TV stanica, bit će ispitivano izvještavanje koje generira ideološka matrica.

Ključne riječi
mediji; polarizacija; diskurs; novinarski uklon; mitsko izveštavanje

Hrčak ID: 186414

URI
https://hrcak.srce.hr/186414

[engleski]

Posjeta: 66 *