hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2017.0401

Praćenje metaboličkog profila i kvalitete ovčjeg mlijeka tijekom laktacije u ekološkoj proizvodnji

Zvonko Antunović ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek, V. Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia
Josip Novoselec   ORCID icon orcid.org/0000-0001-9763-3522 ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek, V. Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia
Marcela Šperanda ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek, V. Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia
Zvonimir Steiner ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek, V. Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia
Suzana Ćavar ; Public Health Institute of the Osijek-Baranja County, F. Krežme 1, 31000 Osijek, Croatia
Nika Pavlović ; Public Health Institute of the Osijek-Baranja County, F. Krežme 1, 31000 Osijek, Croatia
Kristina Valek Lendić ; Public Health Institute of the Osijek-Baranja County, F. Krežme 1, 31000 Osijek, Croatia
Boro Mioč ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Svetosimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia
Nikola Paćinovski ; Ss. Cyril and Methodius University in Skopje, Institute of Animal Science, Bul. Ilinden 92-a, 1000 Skopje, Republic of Macedonia
Željka Klir ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek, V. Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia

Puni tekst: engleski, pdf (204 KB) str. 243-252 preuzimanja: 570* citiraj
APA 6th Edition
Antunović, Z., Novoselec, J., Šperanda, M., Steiner, Z., Ćavar, S., Pavlović, N., ... Klir, Ž. (2017). Monitoring of blood metabolic profile and milk quality of ewes during lactation in organic farming. Mljekarstvo, 67 (4), 243-252. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2017.0401
MLA 8th Edition
Antunović, Zvonko, et al. "Monitoring of blood metabolic profile and milk quality of ewes during lactation in organic farming." Mljekarstvo, vol. 67, br. 4, 2017, str. 243-252. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2017.0401. Citirano 18.11.2019.
Chicago 17th Edition
Antunović, Zvonko, Josip Novoselec, Marcela Šperanda, Zvonimir Steiner, Suzana Ćavar, Nika Pavlović, Kristina Valek Lendić, Boro Mioč, Nikola Paćinovski i Željka Klir. "Monitoring of blood metabolic profile and milk quality of ewes during lactation in organic farming." Mljekarstvo 67, br. 4 (2017): 243-252. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2017.0401
Harvard
Antunović, Z., et al. (2017). 'Monitoring of blood metabolic profile and milk quality of ewes during lactation in organic farming', Mljekarstvo, 67(4), str. 243-252. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2017.0401
Vancouver
Antunović Z, Novoselec J, Šperanda M, Steiner Z, Ćavar S, Pavlović N i sur. Monitoring of blood metabolic profile and milk quality of ewes during lactation in organic farming. Mljekarstvo [Internet]. 2017 [pristupljeno 18.11.2019.];67(4):243-252. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2017.0401
IEEE
Z. Antunović, et al., "Monitoring of blood metabolic profile and milk quality of ewes during lactation in organic farming", Mljekarstvo, vol.67, br. 4, str. 243-252, 2017. [Online]. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2017.0401

Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi metabolički profil ovaca i kvalitetu ovčjeg mlijeka tijekom laktacije u ekološkoj proizvodnji. Istraživanje je provedeno na 32 ovce Merinolandschaf pasmine u trećoj laktaciji 20., 60. i 100. dana laktacije. U mlijeku je utvrđen udjel suhe tvari bez masti, sadržaj mliječne masti, bjelančevina, laktoze, koncentracija ureje, broj somatskih stanica (SCC) i ukupan broj mikroorganizama (CFU), kao i koncentracija masnih kiselina, aterogeni (AI) i trombogeni (TI) indeksi te indeksi aktivnosti enzima Δ9-desaturaze. U serumu ovaca utvrđene su koncentracije minerala (Ca-kalcij, P-anorganski fosfor, Mg-magnezij i Fe-željezo), biokemijskih pokazatelja (urea, glukoza, kolesterol, HDL-kolesterol, LDL-kolesterol, trigliceridi, ukupne bjelančevine, albumin, globulin, NEFA-neesterificirane masne kiseline, BHBA-beta-hidroksibutirat) i aktivnosti enzima (ALT-alanin aminotransferaze, AST-aspartat aminotransferaze, ALP-alkalne fosfataze, CK-kreatin kinaze i GGT-γ-glutamil transferaze). Utvrđene su značajne razlike u kemijskom sastavu mlijeka, odnosno povećanje udjela mliječne masti i smanjenje koncentracije ureje, kao i promjene masnokiselinskog sastava mlijeka s napredovanjem laktacije. Broj somatskih stanica i ukupan broj mikroorganizama u mlijeku su rasli s napredovanjem laktacije. Osim toga, vrijednosti AI i TI bile su odgovarajuće u svim stadijima laktacije, što je rezultiralo povoljnoj kvaliteti ovčjeg mlijeka iz ekološke proizvodnje. Utvrđene koncentracije pojedinih biokemijskih pokazatelja (NEFA, triglicerida, VLDL kolesterola, Ca i Fe) u krvi ovaca u ekološkoj proizvodnji ukazuju na slabiju opskrbljenost energijom 20. dana laktacije, kao i smanjenje koncentracije Ca i Fe u krvi, zbog njihovog izlučivanja mlijekom. Prema navedenome, metabolički profil se može koristiti kao pokazatelj hranidbenog i zdravstvenog statusa ovaca u laktaciji u ekološkoj proizvodnji.

Ključne riječi
ovčje mlijeko; stadij laktacije; biokemijski pokazatelji; masne kiseline; ekološka proizvodnja

Hrčak ID: 186846

URI
https://hrcak.srce.hr/186846

[engleski]

Posjeta: 889 *