Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.33128/k.59.1.3

UTJECAJ DODATKA ESENCIJALNOG ULJA NA PROIZVODNJU MLIJEKA MLIJEČNIH KRAVA

Róbert Tóthi orcid id orcid.org/0000-0002-1104-1321 ; Kaposvár University, Faculty of Agricultural and Environmental Sciences, Institute of Nutrition and Product Development, Department of Animal Nutrition, P.O. Box 16, H-7401 Kaposvár, Hungary
Martin Trombitás ; Adexgo Kft., H-8230 Lapostelki str. 13, Balatonfüred, Hungary
Éva Csavajda ; Adexgo Kft., H-8230 Lapostelki str. 13, Balatonfüred, Hungary
Anet Tkovács ; Adexgo Kft., H-8230 Lapostelki str. 13, Balatonfüred, Hungary
Mónika Körmöndi ; Adexgo Kft., H-8230 Lapostelki str. 13, Balatonfüred, Hungary
Tamas Tóth orcid id orcid.org/0000-0002-2042-8173 ; Kaposvár University, Faculty of Agricultural and Environmental Sciences, Institute of Nutrition and Product Development, Department of Animal Nutrition, P.O. Box 16, H-7401 Kaposvár, Hungary


Puni tekst: engleski pdf 55 Kb

str. 15-19

preuzimanja: 815

citiraj


Sažetak

Esencijalna ulja (EO), važna skupina iz biljnih ekstrakata, kooncentrirani su ekstrakti aromatičnih uljnih tekućina iz različitih biljnih materijala dobivenih parnom destilacijom. Biljno esencijalno ulje je korisno sredstvo za poboljšanje djelotvornosti iskorištavanja hranjivih tvari preživača i smanjenje djelovanja njegove proizvodnje na okoliš. Zadnjih godina više je istraživanja usmjereno na procjenu potencijala
esencijalnih ulja za poboljšanje djelotvornosti mliječnih krava ali prema rezultatima djelovanja esencijalnih ulja na proizvodnju mlijeka nije dosljedno. Stoga se u radu procjenjuje djelovanje dodavanja mješavine esencijalnih ulja (origano, majčina dušica, limun, cimet, đumbir, papar i organski nosač) u obroke Holštajn i Frizijskih mliječnih krava u kasnoj laktaciji (n=46) na unos hrane, prinos i sastav mlijeka u pokusu na mliječnoj farmi. Prosječan DIM na početku pokusa bio je 156 dana. Pokusni tretmani sastojali su se od dodavanja smjese esencijalnih ulja (2g/dan) u ukupnu smjesu obroka. Pokus se sastojao od 3 tjedna pripremnog i 7 tjedana pokusnog razdoblja. Proizvodnja mlijeka bilježila se svakog dana. Kemijske analize obavljene su iz jutrom pomuzenog mlijeka jednom tjedno. Dodavanje mliječnim kravama smjese aromatičnih ulja značajno (P<0,05) je povećalo unos suhe tvari (kontrola: 26,9+1,49 kg DM dnevno prema pokus: 27,3 +0,95 kg DM dnevno), ali nije djelovalo na proizvodnju mlijeka (kontrola: 38,3+4,99 kg prema pokus.37,9+4,93 kg) i sastav mlijeka (masnoća, bjelančevina, laktoza). Rezultati pokazuju da dnevni unos po kravi 2 g smjese aromatičnih ulja može povećati unos hrane, ali ne utječe na prinos i sastav mlijeka u kasnoj laktaciji.

Ključne riječi

mliječni; esencijalno ulje; unos hrane; proizvodnja mlijeka; sastav mlijeka

Hrčak ID:

187238

URI

https://hrcak.srce.hr/187238

Datum izdavanja:

5.10.2017.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.682 *