hrcak mascot   Srce   HID

Prethodno priopćenje
https://doi.org/10.33128/k.59.1.6

NOVITETI U TRANSPORTU MESA I MESNIH PRERAĐEVINA

Stjepan Pliestić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Ante Galić   ORCID icon orcid.org/0000-0002-0155-7228 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Nadica Dobričević ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Sandra Voća   ORCID icon orcid.org/0000-0003-0571-0872 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Jana Šic Žlabur   ORCID icon orcid.org/0000-0002-3232-585X ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (183 KB) str. 39-45 preuzimanja: 310* citiraj
APA 6th Edition
Pliestić, S., Galić, A., Dobričević, N., Voća, S. i Šic Žlabur, J. (2017). NOVITETI U TRANSPORTU MESA I MESNIH PRERAĐEVINA. Krmiva, 59 (1), 39-45. https://doi.org/10.33128/k.59.1.6
MLA 8th Edition
Pliestić, Stjepan, et al. "NOVITETI U TRANSPORTU MESA I MESNIH PRERAĐEVINA." Krmiva, vol. 59, br. 1, 2017, str. 39-45. https://doi.org/10.33128/k.59.1.6. Citirano 27.01.2020.
Chicago 17th Edition
Pliestić, Stjepan, Ante Galić, Nadica Dobričević, Sandra Voća i Jana Šic Žlabur. "NOVITETI U TRANSPORTU MESA I MESNIH PRERAĐEVINA." Krmiva 59, br. 1 (2017): 39-45. https://doi.org/10.33128/k.59.1.6
Harvard
Pliestić, S., et al. (2017). 'NOVITETI U TRANSPORTU MESA I MESNIH PRERAĐEVINA', Krmiva, 59(1), str. 39-45. https://doi.org/10.33128/k.59.1.6
Vancouver
Pliestić S, Galić A, Dobričević N, Voća S, Šic Žlabur J. NOVITETI U TRANSPORTU MESA I MESNIH PRERAĐEVINA. Krmiva [Internet]. 2017 [pristupljeno 27.01.2020.];59(1):39-45. https://doi.org/10.33128/k.59.1.6
IEEE
S. Pliestić, A. Galić, N. Dobričević, S. Voća i J. Šic Žlabur, "NOVITETI U TRANSPORTU MESA I MESNIH PRERAĐEVINA", Krmiva, vol.59, br. 1, str. 39-45, 2017. [Online]. https://doi.org/10.33128/k.59.1.6

Sažetak
Poznato je da tijekom prijevoza ili skladištenja mesa i mesnih prerađevina može doći do bioloških, kemijskih, mehaničkih ili organoleptičkih promjena, tj. da se kakvoća navedenih roba smanjuje. U transportno distributivnom lancu svaka je karika izuzetno važna. Stoga se skladištenje, čuvanje i transport mesa i mesnih prerađevina mora odvijati uz stalni veterinarski nadzor. Osim navedenog, transportna sredstva trebaju udovoljavati svim zdravstveno-higijenskim i tehničkim uvjetima. U Hrvatskoj je najviše zastupljen cestovni prijevoz poljoprivredno prehrambenih proizvoda, pa tako i mesa i mesnih prerađevina. Dosadašnji transport svježeg kao i zamrznutog mesa od klaonice do tržišta odvija se u kamionima sa hladioničkim komorama, a cijeli je sustav transporta uključen u tzv. „hladni lanac“. Temeljem prikupljenih podataka i njihove analize, cilj ovog rada je prikazati složenost procesa u pripremi, transportu i skladištenju mesa i mesnih prerađevina. Prednosti efikasnog, dobro održavanog hladnog lanca su: smanjenje troškova; očuvanje kakvoće robe (proizvoda) i smanjenje gubitaka - rasipanje i povrat robe. Transportni proces uključuje niz nepredvidivih čimbenika koji utječu na promjene temperature unutar hladioničke komore. Međutim, praćenjem hladnog lanca cilj je osigurati kakvoću i sigurnost proizvoda kroz cijeli distributivni lanac. Iz tog razloga, pokrenut je istraživački projekt „inteligentni kontejner“ i razvijen je kontejner koji omogućava, kroz kombinaciju tehnologije i računalnih programskih paketa, praćenje kakvoće procesa distribucije za lako pokvarljivu robu uz optimizaciju logističkih procesa s ciljem smanjenja gubitaka u transportu i skladištenju.

Ključne riječi
transportni proces; „inteligentni kontejner“; meso i mesne prerađevine

Hrčak ID: 187242

URI
https://hrcak.srce.hr/187242

[engleski]

Posjeta: 568 *