hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.31727/m.19.5.3

Alergeni u mesnim proizvodima s hrvatskog tržišta

Ivna Poljanec ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu
Nada Vahčić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu
Greta Krešić ; Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija, Sveučilište u Rijeci
Sanja Kolarić Kravar ; Ministarstvo poljoprivrede, Zagreb
Nina Kudumija ; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb
Jelka Pleadin   ORCID icon orcid.org/0000-0002-0768-0462 ; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb

Puni tekst: hrvatski, pdf (5 MB) str. 426-433 preuzimanja: 406* citiraj
APA 6th Edition
Poljanec, I., Vahčić, N., Krešić, G., Kolarić Kravar, S., Kudumija, N. i Pleadin, J. (2017). Alergeni u mesnim proizvodima s hrvatskog tržišta. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XIX (5), 426-433. https://doi.org/10.31727/m.19.5.3
MLA 8th Edition
Poljanec, Ivna, et al. "Alergeni u mesnim proizvodima s hrvatskog tržišta." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XIX, br. 5, 2017, str. 426-433. https://doi.org/10.31727/m.19.5.3. Citirano 09.08.2020.
Chicago 17th Edition
Poljanec, Ivna, Nada Vahčić, Greta Krešić, Sanja Kolarić Kravar, Nina Kudumija i Jelka Pleadin. "Alergeni u mesnim proizvodima s hrvatskog tržišta." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XIX, br. 5 (2017): 426-433. https://doi.org/10.31727/m.19.5.3
Harvard
Poljanec, I., et al. (2017). 'Alergeni u mesnim proizvodima s hrvatskog tržišta', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XIX(5), str. 426-433. https://doi.org/10.31727/m.19.5.3
Vancouver
Poljanec I, Vahčić N, Krešić G, Kolarić Kravar S, Kudumija N, Pleadin J. Alergeni u mesnim proizvodima s hrvatskog tržišta. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2017 [pristupljeno 09.08.2020.];XIX(5):426-433. https://doi.org/10.31727/m.19.5.3
IEEE
I. Poljanec, N. Vahčić, G. Krešić, S. Kolarić Kravar, N. Kudumija i J. Pleadin, "Alergeni u mesnim proizvodima s hrvatskog tržišta", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XIX, br. 5, str. 426-433, 2017. [Online]. https://doi.org/10.31727/m.19.5.3

Sažetak
Cilj ovog rada je utvrditi prisutnost sljedećih alergena: glutena, soje, mlijeka i gorušice u različitim vrstama mesnih proizvoda te istražiti sukladnost sa oznakama na proizvodu odnosno udovoljavanje zahtjevima zakonodavstva s obzirom na utvrđene količine. Ispitivanje je provedeno na 51 uzorku mesnih proizvoda proizvedenih od strane različitih mesnih industrija i zastupljenih na hrvatskom tržištu. Količina alergena (mg/kg) određivana je primjenom validiranih ELISA (enzyme-linked immunosorbent assay) metoda. Rezultati istraživanja pokazuju da je najveća količina glutena prisutna u hrenovkama (63,7 mg/kg), proteina mlijeka (380,4 mg/kg) i soje (25,7 mg/kg) u paštetama te gorušice (14,0 mg/kg) u kobasicama za pečenje. U šest mesnih proizvoda (11,8%) određeni su alergeni veći od limita kvantifikacije (LOQ) primjenjenih analitičkih metoda, a da njihova prisutnost nije bila označena. Rezultati istraživanja upućuju na važnost sustavne kontrole alergena u mesnim proizvodima u svrhu zaštite zdravlja i interesa potrošača.

Ključne riječi
alergeni; mesni proizvodi; označavanje proizvoda; ELISA metoda

Hrčak ID: 187763

URI
https://hrcak.srce.hr/187763

[engleski] [njemački] [talijanski] [španjolski]

Posjeta: 700 *