hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.31727/gzb.40.5.10

Utjecaj hladne maceracije na kakvoću vina Grk

Ana-Marija Jagatić Korenika   ORCID icon orcid.org/0000-0002-4539-2605 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Ivan Batistić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Ana Jeromel ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Puni tekst: hrvatski, pdf (130 KB) str. 86-94 preuzimanja: 270* citiraj
APA 6th Edition
Jagatić Korenika, A., Batistić, I. i Jeromel, A. (2017). Utjecaj hladne maceracije na kakvoću vina Grk. Glasnik Zaštite Bilja, 40 (5), 86-94. https://doi.org/10.31727/gzb.40.5.10
MLA 8th Edition
Jagatić Korenika, Ana-Marija, et al. "Utjecaj hladne maceracije na kakvoću vina Grk." Glasnik Zaštite Bilja, vol. 40, br. 5, 2017, str. 86-94. https://doi.org/10.31727/gzb.40.5.10. Citirano 22.02.2020.
Chicago 17th Edition
Jagatić Korenika, Ana-Marija, Ivan Batistić i Ana Jeromel. "Utjecaj hladne maceracije na kakvoću vina Grk." Glasnik Zaštite Bilja 40, br. 5 (2017): 86-94. https://doi.org/10.31727/gzb.40.5.10
Harvard
Jagatić Korenika, A., Batistić, I., i Jeromel, A. (2017). 'Utjecaj hladne maceracije na kakvoću vina Grk', Glasnik Zaštite Bilja, 40(5), str. 86-94. https://doi.org/10.31727/gzb.40.5.10
Vancouver
Jagatić Korenika A, Batistić I, Jeromel A. Utjecaj hladne maceracije na kakvoću vina Grk. Glasnik Zaštite Bilja [Internet]. 2017 [pristupljeno 22.02.2020.];40(5):86-94. https://doi.org/10.31727/gzb.40.5.10
IEEE
A. Jagatić Korenika, I. Batistić i A. Jeromel, "Utjecaj hladne maceracije na kakvoću vina Grk", Glasnik Zaštite Bilja, vol.40, br. 5, str. 86-94, 2017. [Online]. https://doi.org/10.31727/gzb.40.5.10

Sažetak
Hladna maceracija se sve više nameće kao jedan od uobičajenijih tehnoloških postupaka u proizvodnji bijelih vina čime se utječe na kompleksnost arome i punoću okusa vina. Područje uzgoja autohtone sorte ´Grk´ (Vitis vinifera L.) usko je vezano uz otok Korčulu pri čemu je najpoznatiji vinogradarski položaj u Lumbardi. Dosadašnja tehnologija proizvodnje bijelih vina na tom području bila je vezana isključivo uz postupak brze prerade ili uz tradicionalnu maceraciju u nekontroliranim uvjetima. Cilj ovoga rada je primjenom kontrolirane hladne maceracije i različitih selekcioniranih sojeva kvasaca definirati osnovna fizikalno-kemijska svojstva, aromatski profil te senzorna svojstva vina Grk. U istraživanju je korišteno grožđe sorte ´Grk´, berbe 2014. godine te komercijalni sojevi kvasaca Lalvin EC 1118 i Lalvin QA23. Neposredno nakon procesa runjenja i muljanja ohlađenoga grožđa, dobiveni masulj maceriran je na temperaturi od 10 °C u trajanju od 6 sati. Nakon procesa taloženja, moštovi su inokulirani selekcioniranim kvascima te je provedena alkoholna fermentacija u kontroliranim uvjetima. U dobivenim vinima je provedena osnovna fizikalno-kemijska analiza prema metodama OIV-a, analiza aromatskih spojeva uz pomoć plinske kromatografije te senzorno ocjenjivanje.

Ključne riječi
´Grk´; hladna maceracija; alkoholna fermentacija; selekcionirani kvasci; aromatski spojevi

Hrčak ID: 188469

URI
https://hrcak.srce.hr/188469

[engleski]

Posjeta: 428 *