Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Alergeni kikirikija u uzorcima čokolada, krem-proizvoda i kolača

Ines Panjkota Krbavčić orcid id orcid.org/0000-0003-3201-3837 ; Prehrambeno - biotehnološki fakultet
Ksenija Marković orcid id orcid.org/0000-0001-7412-4928 ; Prehrambeno - biotehnolpški fakultet
Tanja Bogdanović ; Hrvatski veterinarski institut, Veterinarski zavod Split, Poljička cesta 33
Lucija Hršak ; Prehrambeno - biotehnološki fakultet
Mladena Zeljko ; Pliva Hrvatska d.o.o., Teva Active Pharmaceutical Ingredients-Quality Control
Martina Bituh orcid id orcid.org/0000-0002-3596-8383 ; Prehrambeno - biotehnološki fakultet
Nada Vahčić ; Prehrambeno - biotehnološki fakultet


Puni tekst: hrvatski pdf 1.218 Kb

str. 77-82

preuzimanja: 897

citiraj


Sažetak

Tijekom ovog istraživanja prisutnost alergena kikirikija je analizirana ELISA (Enzyme-linked immunosorbent assay) metodom u uzorcima čokolade s lješnjakom i krem-proizvoda iz trgovačkih lanaca te uzorcima kolača koji sadrže kakaove dijelove iz trgovačkog lanca, slastičarnice i objekta javne prehrane, a dobiveni rezultati uspoređeni su sa informacijama o hrani vezanim uz prisutnost alergena kikirikija. U petnaest od šesnaest analiziranih uzoraka zapakirane hrane (čokolada s lješnjakom i krem-proizvodi) detektirani su alergeni kikirikija pri čemu je navod o sadržaju alergena kikirikija, u okviru informacija o hrani, sadržavalo šest takovih proizvoda. Alergeni kikirikija detektirani su i u četrnaest od šesnaest analiziranih uzoraka nepretpakirane hrane, odnosno kolača koji sadrže kakaove dijelove iz trgovačkog lanca, slastičarnice i objekta javne prehrane pri čemu su informacije o hrani ukazivale na sadržaj kikirikija u tri takova proizvoda. Rezultati istraživanja ukazuju na značaj detekcije alergena kikirikija kao skrivenog sastojka u hrani, obzirom da je podatke o tvarima ili proizvodima koji uzrokuju alergije ili netolerancije koji između ostalog uključuju kikiriki i proizvode od kikirikija, potrebno navoditi u okviru obveznih informacija o hrani.

Ključne riječi

alergeni; ELISA; informacije o hrani; kikiriki

Hrčak ID:

189319

URI

https://hrcak.srce.hr/189319

Datum izdavanja:

1.7.2017.

Posjeta: 1.480 *