hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.5513/JCEA01/18.4.1961

Tehnološka karakterizacija i percepcija potrošača trajnih kobasica od mesa divljači uz dodatak eteričnog ulja lovora (Laurus nobilis L.)

Ivica KOS   ORCID icon orcid.org/0000-0002-2126-2566 ; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Department of Animal Science and Technology, Svetošimunska 25, 10 000 Zagreb, Croatia
Dalibor BEDEKOVIĆ   ORCID icon orcid.org/0000-0002-7418-3968 ; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Department of Animal Nutrition, Svetošimunska 25, 10 000 Zagreb, Croatia
Ivan ŠIRIĆ ; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Department of Animal Science and Technology, Svetošimunska 25, 10 000 Zagreb, Croatia
Ivan VNUČEC   ORCID icon orcid.org/0000-0002-5190-3045 ; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Department of Animal Science and Technology, Svetošimunska 25, 10 000 Zagreb, Croatia
Mateja PEĆINA ; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Department of Animal Science and Technology, Svetošimunska 25, 10 000 Zagreb, Croatia
Ana GLUMPAK ; Aleja Dragutina Domjanića 3A, 49221 Bedekovčina, Croatia
Klaudija CAROVIĆ STANKO   ORCID icon orcid.org/0000-0002-8777-9875 ; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Department of Seed Science and Technology, Svetošimunska 25, 10 000 Zagreb, Croatia

Puni tekst: engleski, pdf (1 MB) str. 794-805 preuzimanja: 235* citiraj
APA 6th Edition
KOS, I., BEDEKOVIĆ, D., ŠIRIĆ, I., VNUČEC, I., PEĆINA, M., GLUMPAK, A. i CAROVIĆ STANKO, K. (2017). Technological characterization and consumer perception of dry fermented game sausages with bay leaf (Laurus nobilis L.) essential oil. Journal of Central European Agriculture, 18 (4), 794-805. https://doi.org/10.5513/JCEA01/18.4.1961
MLA 8th Edition
KOS, Ivica, et al. "Technological characterization and consumer perception of dry fermented game sausages with bay leaf (Laurus nobilis L.) essential oil." Journal of Central European Agriculture, vol. 18, br. 4, 2017, str. 794-805. https://doi.org/10.5513/JCEA01/18.4.1961. Citirano 25.10.2020.
Chicago 17th Edition
KOS, Ivica, Dalibor BEDEKOVIĆ, Ivan ŠIRIĆ, Ivan VNUČEC, Mateja PEĆINA, Ana GLUMPAK i Klaudija CAROVIĆ STANKO. "Technological characterization and consumer perception of dry fermented game sausages with bay leaf (Laurus nobilis L.) essential oil." Journal of Central European Agriculture 18, br. 4 (2017): 794-805. https://doi.org/10.5513/JCEA01/18.4.1961
Harvard
KOS, I., et al. (2017). 'Technological characterization and consumer perception of dry fermented game sausages with bay leaf (Laurus nobilis L.) essential oil', Journal of Central European Agriculture, 18(4), str. 794-805. https://doi.org/10.5513/JCEA01/18.4.1961
Vancouver
KOS I, BEDEKOVIĆ D, ŠIRIĆ I, VNUČEC I, PEĆINA M, GLUMPAK A i sur. Technological characterization and consumer perception of dry fermented game sausages with bay leaf (Laurus nobilis L.) essential oil. Journal of Central European Agriculture [Internet]. 2017 [pristupljeno 25.10.2020.];18(4):794-805. https://doi.org/10.5513/JCEA01/18.4.1961
IEEE
I. KOS, et al., "Technological characterization and consumer perception of dry fermented game sausages with bay leaf (Laurus nobilis L.) essential oil", Journal of Central European Agriculture, vol.18, br. 4, str. 794-805, 2017. [Online]. https://doi.org/10.5513/JCEA01/18.4.1961

Sažetak
Cilj rada bio je utvrditi osnovna tehnološka svojstva i senzornu prihvatljivost trajnih kobasica od mesa divljači s dodatkom eteričnog ulja lovora (Laurus nobilis L.). U tu svrhu napravljena su tri tretmana: kontrolni C, L1 tretman s dodatkom 0,005% i L2 tretman s dodatkom 0,01% eteričnog ulja lovora. Mjerenja vrijednosti pH, aktiviteta vode i reaktivnih spojeva tiobarbiturne kiseline (TBARS) izvršena su na kraju proizvodnje, dok je nakon 2 mjeseca čuvanja u vakuumu i na hladnom proveden senzorni hedonistički test na 106 potrošača. Utvrđeno je da su kobasice s dodatkom eteričnog ulja lovora imale značajno niže vrijednosti pH (L1 i L2 tretman), aktiviteta vode (L1 tretman) i TBARS (L1 i L2 tretman) u odnosu na kontrolni tretman. Statističkom analizom podataka senzorne analize utvrđeno je da su kobasice C tretmana bile ocijenjene značajno većom prihvatljivosti i spremnosti na kupnju u odnosu na L1 i L2 tretmane. Ustanovljeno je da su senzorna svojstva kobasica C tretmana bila prihvatljiva kod 98,61% ispitanika, kobasica L1 tretmana kod 90,93%, a kobasica L2 tretmana kod 85,71% ispitanika. Najveći udio ispitanika spremnih na kupnju kobasice je bio kod kobasica kontrolnog tretmana (91,11%), zatim kod tretmana L1 (84,31%), dok je najmanji udio bio kod L2 tretmana (66,67%). Iako je utvrđen koristan učinak dodatka eteričnog ulja lovora na tehnološka svojstva, pojavio se nepovoljan učinak na senzorna svojstva i spremnost na kupnju vjerojatno zbog postojanja prethodnog očekivanja senzornih svojstava trajnih kobasica od mesa divljači.

Ključne riječi
eterično ulje; lovor; senzorna analiza; tehnološka svojstva; trajne kobasice

Hrčak ID: 189833

URI
https://hrcak.srce.hr/189833

[engleski]

Posjeta: 444 *