Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Kvalitativno – kvantitativna analiza biodiverziteta mikroorganizama sirovog i pasteriziranog mlijeka

Suad Habeš ; D. D. "Milcos" Sarajevo, BiH


Puni tekst: hrvatski pdf 164 Kb

str. 291-313

preuzimanja: 2.042

citiraj


Sažetak

U toku četverogodišnjeg rada (1996.-1999.) analizirana je kvalitativno-kvantitativna zastupljenost mikroorganizama u kravljem mlijeku po fazama proizvodnje i prerade. Ukupno je analizirano 840 uzoraka sirovog i pasteriziranog mlijeka i to: 672 uzorka sirovog mlijeka i 168 uzoraka pasteriziranog mlijeka. Ukupan broj mikroorganizama u sirovom mlijeku bio je od 2,2x105 do 4,9x107/ml, a u pasteriziranom mlijeku od 2,3x104 do 4,3x104/ml. Iz sirovog i pasteriziranog mlijeka izolirane su vrste Staphylococcus aureus, S. epidermidis, S. saprophiticus, Proteus vulgaris, P. mirabilis, P. morgani, P. rettgeri, Streptococcus faecalis, S. agalactiae, S. dysgalactiae, S. uberis, S. bovis, Escherichia coli. Kriterijima Pravilnika o uvjetima mikrobiološke ispravnosti sirovog i pasteriziranog mlijeka nije udovoljilo 597 uzoraka. Od tog broja higijenski neispravni uzorci najčešće su sadržavali vrstu Escherichia coli 34,37%, zatim vrste iz roda Staphylococcus 26,17%, vrste iz roda Streptococcus 21,89%, i vrste iz roda Proteus 7,28%.

Ključne riječi

biodiverzitet mikroorganizama; sirovo i pasterizirano mlijeko

Hrčak ID:

1778

URI

https://hrcak.srce.hr/1778

Datum izdavanja:

17.10.2002.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.286 *