Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Mikotoksinogenost kliničkih i okolišnih Aspergillus fumigatus i A. flavus sojeva

IVAN KOSALEC
STJEPAN PEPELJNJAK


Puni tekst: engleski pdf 93 Kb

str. 365-375

preuzimanja: 867

citiraj


Sažetak

Analizirana je mikotoksinogenost pedeset kliničkih sojeva vrste A.fumigatus i trideset sojeva vrste A. flavus izoliranih iz imunokompromitiranih ispitanika u hematološkom odjelu. Kao usporedba, izoliran je isti broj okolišnih sojeva iz zemlje, komposta i
zraka. Utvrđeno je da samo 9 sojeva (18%) vrste A. fumigatus tvori gliotoksin sa srednjom vrijednošću 2,22 mg mL–1 (u rasponu od 0,5 do 5 mg mL–1). Tvorba aflatoksina B1 utvrđena je u 7 sojeva (23%) (raspon od 0,024 do 1,2 mg L–1) i u jednog kliničkog izolata (3%) A.flavus vrste (0,12 mg L–1). U skupini okolišnih sojeva utvrđena je tvorba aflatoksina B1u 11 sojeva (37%) (u rasponu od 0,024 do 1,2 mg L–1) i u jednog soja tvorba aflatoksina G1(0,024 mg L–1). Bioautoantibiogramom na tankoslojnoj kromatografskoj ploči s bakterijskom vrstom Bacillus subtilis NCTC 8236 utvrđeno je da samo gliotoksinogeni sojevi pokazuju baktericidnu aktivnost oko Rf vrijednosti koja odgovara gliotoksinu. Profili sekundarnih metabolita kliničkih i okološnih sojeva A. funmigatus i A. flavus vrsta su bili homogeni, osim za tvorbu gliotoksina koji je utvrđen samo u skupini kliničkih izolata A. fumigatus sojeva (18%).

Ključne riječi

Aspergillus; A. fumigatus; A. flavus; gliotoksin; aflatoksin; mikotoksin; tvorba in vitro; sekundarni metaboliti; plijesni

Hrčak ID:

18120

URI

https://hrcak.srce.hr/18120

Datum izdavanja:

1.12.2005.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.830 *