hrcak mascot   Srce   HID

Pravni vjesnik : časopis za pravne i društvene znanosti Pravnog fakulteta Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku, Vol.33 No.3-4 Prosinac 2017.

Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.25234/pv/5455

OSLOBOĐENJE OD SUDSKIH PRISTOJBI KAO PREDUVJET OSTVARENJA PRAVA NA PRISTUP PRAVOSUĐU

Juraj Brozović   ORCID icon orcid.org/0000-0003-2362-4580 ; Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Puni tekst: hrvatski, pdf (446 KB) str. 41-70 preuzimanja: 93* citiraj
APA
Brozović, J. (2017). OSLOBOĐENJE OD SUDSKIH PRISTOJBI KAO PREDUVJET OSTVARENJA PRAVA NA PRISTUP PRAVOSUĐU. Pravni vjesnik : časopis za pravne i društvene znanosti Pravnog fakulteta Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku, 33(3-4). doi:10.25234/pv/5455

Sažetak
Hrvatski sustav oslobođenja od sudskih pristojbi posljednjih je godina prošao korjenite promjene. Suprotno nekadašnjem rješenju, odlučivanje je iz sudske nadležnosti premješteno u nadležnost upravnih tijela, a precizno su propisani i kriteriji za oslobođenje. Uvođenje specijaliziranog upravnog tijela koje odlučuje prema unaprijed strogo propisanim pravilima obećavalo je veći broj oslobođenja, ali i veću pristupačnost sustava uopće. U izvješćima Ministarstva pravosuđa proteklih je godina zamjetan trend povećanja broja predmeta u kojima je došlo do oslobođenja od sudskih pristojbi, no te brojke same po sebi ne govore mnogo o tome funkcionira li sustav i u kojoj mjeri. Stoga se u ovom radu hrvatska zakonodavna rješenja i njihova primjena stavljaju u kontekst prakse Europskog suda za ljudska prava, a broj oslobođenja uspoređuje s brojem ovršnih postupaka pokrenutih zbog neplaćanja sudskih pristojbi. Na temelju komparativne analize i empirijskih podataka iznose se zaključci o (ne)funkcioniranju sustava i predlažu njegove nužne izmjene.

Ključne riječi
sudske pristojbe oslobođenje od sudskih pristojbi pristup pravosuđu

Hrčak ID: 191766

URI
https://hrcak.srce.hr/191766

[engleski]

Posjeta: 174 *