Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Doprinos vlakana vizualnoj percepciji hrapavosti tkanina

Elena Tomovska ; Sveučilište Sv. Čirila i Metoda, Tehnološko-metalurški fakultet Skopje, Makedonija
Koleta Zafirova ; Sveučilište Sv. Čirila i Metoda, Tehnološko-metalurški fakultet Skopje, Makedonija


Puni tekst: hrvatski pdf 253 Kb

str. 279-283

preuzimanja: 191

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 229 Kb

str. 284-287

preuzimanja: 113

citiraj


Sažetak

Hrapavost je mjera teksture površine tkanina, koja nikad nije savršeno glatka. Općenito, ovisi o karakteristikama vlakana, finoći pređe, broju uvoja na pređi i strukturi tkanine (gustoći taknine u smjeru osbove i potke te vezu tkanine). Tekstura kao složeniji spoj osjeta opipa i vida, može se istraživati bilo mehaničkim metodama, putem sile trenja ili optičkim metodama. Svrha ovoga istraživanja je odrediti do kojeg stupnja finoća vlakana utječe na vizualnu percepciju teksture tkanina, kod subjektivne ocjene i upotrebom analize slike tkanina. Ispitivanje je pokazalo da hrapavost tkanina raste s porastom finoće upotrijebljenih vlakana, a može se utvrditi korištenjem osjetljivih optičkih metoda, dok se oči nisu u stanju da razaznaju ovu razliku.

Ključne riječi

vizualna percepcija; hrapavost tkanina; tekstura tkanina; finoća vlakana

Hrčak ID:

192026

URI

https://hrcak.srce.hr/192026

Datum izdavanja:

7.10.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 699 *