hrcak mascot   Srce   HID

Mljekarstvo : časopis za unaprjeđenje proizvodnje i prerade mlijeka, Vol.68 No.1 Siječanj 2018.

Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2018.0102

Ekspresija gena za toksični šok sindrom toksin 1 Staphylococcus aureus u mlijeku - dokaz koncepta

Milijana Babić ; Faculty of Veterinary Medicine, University of Belgrade, Bul. Oslobođenja 18, 11000 Belgrade, Serbia
Marija Pajić ; Faculty of Agriculture, University of Novi Sad, Trg Dositeja Obradovića 8, 21000 Novi Sad, Serbia
Aleksandra Nikolić ; Institute of Meat Hygiene and Technology, Kaćanskog 13, 11040 Belgrade, Serbia
Vlado Teodorović ; Faculty of Veterinary Medicine, University of Belgrade, Bul. Oslobođenja 18, 11000 Belgrade, Serbia
Milorad Mirilović ; Faculty of Veterinary Medicine, University of Belgrade, Bul. Oslobođenja 18, 11000 Belgrade, Serbia
Lazar Milojević ; Institute of Meat Hygiene and Technology, Kaćanskog 13, 11040 Belgrade, Serbia
Branko Velebit   ORCID icon orcid.org/0000-0002-7577-8074

Puni tekst: engleski, pdf (506 KB) str. 12-20 preuzimanja: 169* citiraj
APA 6th Edition
Babić, M., Pajić, M., Nikolić, A., Teodorović, V., Mirilović, M., Milojević, L. i Velebit, B. (2018). Expression of toxic shock syndrome toxin-1 gene of Staphylococcus aureus in milk: Proof of concept. Mljekarstvo, 68 (1), 12-20. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2018.0102
MLA 8th Edition
Babić, Milijana, et al. "Expression of toxic shock syndrome toxin-1 gene of Staphylococcus aureus in milk: Proof of concept." Mljekarstvo, vol. 68, br. 1, 2018, str. 12-20. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2018.0102. Citirano 23.10.2018.
Chicago 17th Edition
Babić, Milijana, Marija Pajić, Aleksandra Nikolić, Vlado Teodorović, Milorad Mirilović, Lazar Milojević i Branko Velebit. "Expression of toxic shock syndrome toxin-1 gene of Staphylococcus aureus in milk: Proof of concept." Mljekarstvo 68, br. 1 (2018): 12-20. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2018.0102
Harvard
Babić, M., et al. (2018). 'Expression of toxic shock syndrome toxin-1 gene of Staphylococcus aureus in milk: Proof of concept', Mljekarstvo, 68(1), str. 12-20. doi: https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2018.0102
Vancouver
Babić M, Pajić M, Nikolić A, Teodorović V, Mirilović M, Milojević L i sur. Expression of toxic shock syndrome toxin-1 gene of Staphylococcus aureus in milk: Proof of concept. Mljekarstvo [Internet]. 10.01.2018. [pristupljeno 23.10.2018.];68(1):12-20. doi: https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2018.0102
IEEE
M. Babić, et al., "Expression of toxic shock syndrome toxin-1 gene of Staphylococcus aureus in milk: Proof of concept", Mljekarstvo, vol.68, br. 1, str. 12-20, siječanj 2018. [Online]. doi: https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2018.0102

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je ispitati ekspresiju gena za sintezu toksina 1 toksičnog šok sindroma (TSST-1) Staphylococcus aureus u različitim vrstama mlijeka držanim u neadekvatnim temperaturnim uvjetima. Pasterizirano i UHT mlijeko inokulirano je monotoksičnim TSST-1 pozitivnim sojem S. aureus i držano pri 15 °C i 22 °C tijekom 72 sata. Kinetika rasta određena je drop plate metodom korištenjem Baird-Parker agara sukladno EN ISO 6888-1. Regulacija gena za TSST-1 određena je lančanom reakcijom polimerazom uz reverznu transkripciju u realnom vremenu. Za određivanje promjena u ekspresiji gena, korištena je metoda relativne kvantifikacije. Rezultati ispitivanja pokazali su da su stopa rasta S. aureus kao i posljedična regulacija gena za sintezu TSST-1 ovisni o intenzitetu temperature, a djelomično i o vrsti mlijeka. Povećana regulacija ovog gena utvrđena je pri obje temperature, ali stopa porasta virulentnog potencijala bila je znatnije izražena u UHT mlijeku držanom pri 22 °C koje je služilo kao model u dokazu koncepta. Jedan od mogućih razloga za niži virulentni potencijal u pasteriziranom mlijeku bilo je prisustvo bakterija mliječne kiseline za koje se zna da imaju represivni utjecaj na ekspresiju gena za sintezu TSST-1. Održavanje temperature čuvanja mlijeka ispod 8 °C i primjena kontrolnih mikrobioloških mjera u higijeni mlijeka od proizvođača, preko maloprodaje do krajnjeg potrošača, od kritičnog je značaja za smanjenje rizika nastanka stafilokoknih trovanja bez pojave povraćanja.

Ključne riječi
S. aureus; toksin 1 toksičnog šok sindroma; mlijeko

Hrčak ID: 192295

URI
https://hrcak.srce.hr/192295

[engleski]

Posjeta: 286 *