hrcak mascot   Srce   HID

Mljekarstvo : časopis za unaprjeđenje proizvodnje i prerade mlijeka, Vol.68 No.1 Siječanj 2018.

Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2018.0105

Profili masnih kiselina i udjeli mineralnih tvari tradicionalnih bijelih sireva Srbije

Miroljub Barać ; University of Belgrade, Faculty of Agriculture, Nemanjina 6, 11000 Belgrade, Serbia
Mirjana Kresojević ; University of Belgrade, Faculty of Agriculture, Nemanjina 6, 11000 Belgrade, Serbia
Bojana Špirović-Trifunović ; University of Belgrade, Faculty of Agriculture, Nemanjina 6, 11000 Belgrade, Serbia
Mirjana Pešić ; University of Belgrade, Faculty of Agriculture, Nemanjina 6, 11000 Belgrade, Serbia
Tanja Vučić ; University of Belgrade, Faculty of Agriculture, Nemanjina 6, 11000 Belgrade, Serbia
Aleksandar Kostić ; University of Belgrade, Faculty of Agriculture, Nemanjina 6, 11000 Belgrade, Serbia
Saša Despotović ; University of Belgrade, Faculty of Agriculture, Nemanjina 6, 11000 Belgrade, Serbia

Puni tekst: engleski, pdf (182 KB) str. 37-45 preuzimanja: 152* citiraj
APA 6th Edition
Barać, M., Kresojević, M., Špirović-Trifunović, B., Pešić, M., Vučić, T., Kostić, A. i Despotović, S. (2018). Fatty acid profiles and mineral content of Serbian traditional white brined cheeses. Mljekarstvo, 68 (1), 37-45. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2018.0105
MLA 8th Edition
Barać, Miroljub, et al. "Fatty acid profiles and mineral content of Serbian traditional white brined cheeses." Mljekarstvo, vol. 68, br. 1, 2018, str. 37-45. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2018.0105. Citirano 17.08.2018.
Chicago 17th Edition
Barać, Miroljub, Mirjana Kresojević, Bojana Špirović-Trifunović, Mirjana Pešić, Tanja Vučić, Aleksandar Kostić i Saša Despotović. "Fatty acid profiles and mineral content of Serbian traditional white brined cheeses." Mljekarstvo 68, br. 1 (2018): 37-45. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2018.0105
Harvard
Barać, M., et al. (2018). 'Fatty acid profiles and mineral content of Serbian traditional white brined cheeses', Mljekarstvo, 68(1), str. 37-45. doi: https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2018.0105
Vancouver
Barać M, Kresojević M, Špirović-Trifunović B, Pešić M, Vučić T, Kostić A i sur. Fatty acid profiles and mineral content of Serbian traditional white brined cheeses. Mljekarstvo [Internet]. 10.01.2018. [pristupljeno 17.08.2018.];68(1):37-45. doi: https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2018.0105
IEEE
M. Barać, et al., "Fatty acid profiles and mineral content of Serbian traditional white brined cheeses", Mljekarstvo, vol.68, br. 1, str. 37-45, Kolovoz 2018. [Online]. doi: https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2018.0105

Sažetak
Istraživanje se bavi profilima masnih kiselina i udjelom mineralnih tvari tradicionalnih bijelih sireva Srbije. Istraživanja se odnose na četiri tradicionalna sira Srbije: Svrljiški, Zlatarski, Sjenički i Homoljski bijeli sir koji su pripremljeni od sirovog kravljeg i ovčjeg mlijeka. Profili masnih kiselina tradicionalnih sireva bitno su različiti kako u kvalitativnom tako i u kvantitativnom smislu. Sadržaj zasićenih masnih kiselina bio je u rasponu 65,97 %-76,61 % za kravlje i 69,68 %-74,52 % za ovčje sireve. Nezasićene masne kiseline činile su 23.39 %-34.03 % (ovčji sirevi), odnosno 25.48 %-30.08 % (kravlji sirevi) identificiranih masnih kiselina. Ovisno o vrste sira, udjel masnih kiselina iznosio je 1,66 %-11,03 %. Najniži udjel zasićenih masnih kiselina utvrđen je u Sjeničkom kravljem siru. Stoga je ovaj tip tradicionalnog sira imao i najpovoljnije zdravstvene pokazatelje poput AI, (1,89), TI (1,37) i udjela poželjnih masnih kiselina (46.34 %). Također, ispitivani sirevi odlikuju se značajno različitim sadržajem mineralnih tvari. Odnos Ca:P bio je u rasponu 0,70-1,33. Najviši udjeli Ca, P, K, Mg, Zn, Cu i Cr utvrđeni su u Sjeničkom kravljem siru. Ovi sirevi nisu sadržali Cr.

Ključne riječi
bijeli sir; profil masnih kiselina; sadržaj minerala

Hrčak ID: 192298

URI
https://hrcak.srce.hr/192298

[engleski]

Posjeta: 257 *