Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.20901/ms.8.16.7

Uloga hrane u diplomaciji: komuniciranje i „osvajanje srca i duše” hranom

Đana Luša orcid id orcid.org/0000-0003-2476-3144 ; Fakultet Političkih znanosti, Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Ružica Jakešević ; Fakultet Političkih znanosti, Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: engleski pdf 713 Kb

str. 99-118

preuzimanja: 2.143

citiraj


Sažetak

Hrana kao esencijalni sastojak ljudske egzistencije oduvijek je igrala važnu ulogu u međudržavnim odnosima i diplomatskoj praksi te je bila korištena kao medij kroz koji se projicira utjecaj, komuniciraju kultura i identitet te poruke koje izražavaju prijateljstvo ili neprijateljstvo. Uloga hrane sve je istaknutija u javnodiplomatskoj praksi različitih država, dok su akademska razmatranja gastrodiplomacije, kulinarske diplomacije ili diplomacije hranom do sada bila ograničena unutar discipline međunarodnih odnosa. Cilj je članka predstaviti različite aspekte ovog novog interdisciplinarnog polja istraživanja široj akademskoj zajednici, polazeći od hipoteze da hrana u sve većoj mjeri postaje prepoznata kao službeno sredstvo meke moći i javne diplomacije. U članku se prezentiraju rezultati inicijalnog istraživanja provedenog među diplomatima akreditiranima u Republici Hrvatskoj te anketnog istraživanja provedenog među studentima Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Ključne riječi

javna diplomacija; diplomacija hranom; gastrodiplomacija; kulinarska diplomacija; meka moć; komunikacija

Hrčak ID:

192922

URI

https://hrcak.srce.hr/192922

Datum izdavanja:

20.12.2017.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 4.566 *