hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.2478/aiht-2018-69-3085

Antimikobakterijski potencijal eteričnog ulja plodova borovice (Juniperus communis) u pitkoj vodi

Dolores Peruč   ORCID icon orcid.org/0000-0002-1933-2692 ; Department of Microbiology and Parasitology, Faculty of Medicine, University of Rijeka, Rijeka, Croatia
Ivana Gobin   ORCID icon orcid.org/0000-0002-8956-4675 ; Department of Microbiology and Parasitology, Faculty of Medicine, University of Rijeka, Rijeka, Croatia
Maja Abram   ORCID icon orcid.org/0000-0003-4113-098X ; Department of Microbiology and Parasitology, Faculty of Medicine, University of Rijeka, Rijeka, Croatia
Dalibor Broznić   ORCID icon orcid.org/0000-0003-3935-5338 ; Department of Chemistry and Biochemistry, University of Rijeka, Rijeka, Croatia
Tomislav Svalina ; Department of Agricultural Karst, Polytechnic Marko Marulić, Knin, Croatia
Sanja Štifter   ORCID icon orcid.org/0000-0001-8678-5483 ; Department of Pathology, University of Rijeka, Rijeka, Croatia
Mladenka Malenica Staver   ORCID icon orcid.org/0000-0002-9030-5339 ; Department of Biotechnology, University of Rijeka, Rijeka, Croatia
Brigita Tićac ; Department of Microbiology and Parasitology, Faculty of Medicine, University of Rijeka, Rijeka, Croatia

Puni tekst: engleski, pdf (807 KB) str. 46-53 preuzimanja: 299* citiraj
APA 6th Edition
Peruč, D., Gobin, I., Abram, M., Broznić, D., Svalina, T., Štifter, S., ... Tićac, B. (2018). Antimycobacterial potential of the juniper berry essential oil in tap water. Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, 69 (1), 46-53. https://doi.org/10.2478/aiht-2018-69-3085
MLA 8th Edition
Peruč, Dolores, et al. "Antimycobacterial potential of the juniper berry essential oil in tap water." Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, vol. 69, br. 1, 2018, str. 46-53. https://doi.org/10.2478/aiht-2018-69-3085. Citirano 25.09.2020.
Chicago 17th Edition
Peruč, Dolores, Ivana Gobin, Maja Abram, Dalibor Broznić, Tomislav Svalina, Sanja Štifter, Mladenka Malenica Staver i Brigita Tićac. "Antimycobacterial potential of the juniper berry essential oil in tap water." Arhiv za higijenu rada i toksikologiju 69, br. 1 (2018): 46-53. https://doi.org/10.2478/aiht-2018-69-3085
Harvard
Peruč, D., et al. (2018). 'Antimycobacterial potential of the juniper berry essential oil in tap water', Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, 69(1), str. 46-53. https://doi.org/10.2478/aiht-2018-69-3085
Vancouver
Peruč D, Gobin I, Abram M, Broznić D, Svalina T, Štifter S i sur. Antimycobacterial potential of the juniper berry essential oil in tap water. Arh Hig Rada Toksikol. [Internet]. 2018 [pristupljeno 25.09.2020.];69(1):46-53. https://doi.org/10.2478/aiht-2018-69-3085
IEEE
D. Peruč, et al., "Antimycobacterial potential of the juniper berry essential oil in tap water", Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, vol.69, br. 1, str. 46-53, 2018. [Online]. https://doi.org/10.2478/aiht-2018-69-3085

Sažetak
Ispitali smo aktivnost eteričnih ulja borovice [Juniperus communis (J. communis)], smilja (Helichrysum italicum), kadulje (Salvia officinalis), lavandina (Lavandula hybrida), lovora (Laurus nobilis) i tuje (Thuja occidentalis) prema sojevima Mycobacterium avium ssp. avium (M. avium), Mycobacterium intracellulare (M. intracellulare) i Mycobacterium gordonae (M. gordonae). Za određivanje minimalnih inhibicijskih koncentracija (MIK) i minimalnih baktericidnih koncentracija (MBK) testiranih eteričnih ulja koristili smo se metodom mikrodiluacije u tekućem bujonu (Middlebrook 7H9), a za određivanje minimalne efektivne koncentracije (MEK) umjesto bujona korištena je sterilna voda iz slavine kojoj je dodano 0,05 % Tweena 80. Dvostruka serijska razrjeđenja eteričnih ulja, počevši od 0,1 do 51,2 mg mL-1, u tekućem bujonu ili u sterilnoj vodi iz slavine inokulirana su s mikobakterijskom suspenzijom uz dodatak resazurina. Najučinkovitije eterično ulje prema svim ispitivanim sojevima mikobakterija bilo je eterično ulje J. communis s MBK / MIK / MEK vrijednošću od 1,6 mg mL-1. Metodom plinske kromatografije i masene spektrometrije analizirano je eterično ulje J. communis. Udio monoterpena iznosio je 70,54 %, a seskviterpena 25,9 %. Glavni monoterpenski ugljikovodici bili su α-pinen, sabinen i β-pinen. Eterično ulje J. communis pokazalo je značajan inhibicijski učinak na M. intracellulare i M. gordonae pri MEK i na M. avium pri dvostrukim MEK. Elektronskom mikroskopijom kod svih triju sojeva mikobakterija nakon izlaganja djelovanju eteričnog ulja J. communis otkrivene su značajne morfološke promjene stanične membrane i citoplazme. Učinak eteričnog ulja J. communis na destrukciju stanične membrane mikobakterija potvrđen je značajnim otpuštanjem unutarstaničnog materijala mjerenjem apsorbancije supernatanta pri 260 nm i 280 nm. Zaključno, u našem smo radu razvili novu metodu za ispitivanje antimikrobnog učinka eteričnih ulja ili drugih prirodnih tvari na netuberkulozne mikobakterije koja oponaša uvjete kao u vodenim sustavima. Prirodni proizvodi, osobito eterična ulja, imaju ne samo velik potencijal kao antimikrobni agensi nego i moguću praktičnu primjenu kao alternativni dezinficijensi.

Ključne riječi
dezinfekcija vode; Juniperus communis (J. communis); Helichrysum italicum; Lavandula hybrida; Laurus nobilis; mikrodilucija u vodi; minimalna efektivna koncentracija; Mycobacterium avium; Mycobacterium gordonae; Mycobacterium intracellulare; netuberkulozne mikobakterije; pitka voda; Salvia officinalis; Thuja occidentalis

Hrčak ID: 196023

URI
https://hrcak.srce.hr/196023

[engleski]

Posjeta: 533 *