hrcak mascot   Srce   HID

Kratko priopćenje
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2018.0204

Kvaliteta svježeg i skladištenog kobiljeg mlijeka

Grażyna Czyżak-Runowska ; Department of Animal Breeding and Product Quality Assessment, Faculty of Veterinary Medicine and Animal Science, Poznań University of Life Sciences, Złotniki, ul. Słoneczna 1, 62-002 Suchy Las, Poland
Jacek Wójtowski   ORCID icon orcid.org/0000-0001-8373-7363 ; Department of Animal Breeding and Product Quality Assessment, Faculty of Veterinary Medicine and Animal Science, Poznań University of Life Sciences, Złotniki, ul. Słoneczna 1, 62-002 Suchy Las, Poland
Alicja Niewiadomska ; Department of General and Environmental Microbiology, Poznań University of Life Sciences, Szydłowska 50, 60-656 Poznan, Poland
Maria Markiewicz-Keszycka   ORCID icon orcid.org/0000-0001-7928-4517 ; School of Food Science and Environmental Health - Dublin Institute of Technology, Cathal Brugha St, Dublin 1, Ireland

Puni tekst: engleski, pdf (212 KB) str. 108-115 preuzimanja: 322* citiraj
APA 6th Edition
Czyżak-Runowska, G., Wójtowski, J., Niewiadomska, A. i Markiewicz-Keszycka, M. (2018). Quality of fresh and stored mares’ milk. Mljekarstvo, 68 (2), 108-115. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2018.0204
MLA 8th Edition
Czyżak-Runowska, Grażyna, et al. "Quality of fresh and stored mares’ milk." Mljekarstvo, vol. 68, br. 2, 2018, str. 108-115. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2018.0204. Citirano 17.09.2019.
Chicago 17th Edition
Czyżak-Runowska, Grażyna, Jacek Wójtowski, Alicja Niewiadomska i Maria Markiewicz-Keszycka. "Quality of fresh and stored mares’ milk." Mljekarstvo 68, br. 2 (2018): 108-115. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2018.0204
Harvard
Czyżak-Runowska, G., et al. (2018). 'Quality of fresh and stored mares’ milk', Mljekarstvo, 68(2), str. 108-115. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2018.0204
Vancouver
Czyżak-Runowska G, Wójtowski J, Niewiadomska A, Markiewicz-Keszycka M. Quality of fresh and stored mares’ milk. Mljekarstvo [Internet]. 2018 [pristupljeno 17.09.2019.];68(2):108-115. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2018.0204
IEEE
G. Czyżak-Runowska, J. Wójtowski, A. Niewiadomska i M. Markiewicz-Keszycka, "Quality of fresh and stored mares’ milk", Mljekarstvo, vol.68, br. 2, str. 108-115, 2018. [Online]. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2018.0204

Sažetak
Mlijeko kobile odlikuje se izuzetnom hranjivom vrijednošću. U ovom istraživanju ispitivana je mikrobiološka kvaliteta kobiljeg mlijeka pri čemu je utvrđen ukupan broj bakterija mliječne kiseline, Lactobacillus spp., Streptococcus lactis, Salmonella spp. i koliformne bakterije. Također je utvrđivan i utjecaj hladnog skladištenja ohlađenog i zamrznutog mlijeka na ukupan broj bakterija, količinu vitamina C, kiselost i boju mlijeka. U sirovom mlijeku nije utvrđena prisutnost patogenih mikroorganizama roda Salmonella spp. kao niti koliformnih bakterija. Dokazano je kako se mlijeko kobile može skladištiti 72 sata u hladnjaku na temperaturi +4 °C bez umanjenja njegove mikrobiološke kvalitete. Osim toga, većina fizikalno-kemijskih svojstava mlijeka ostala je nepromijenjena, a jedino je došlo do promjene vrijednosti parametra b * nakon 48 sati čuvanja u hladnjaku. Količina C vitamina ostala je relativno stabilna tijekom sedmodnevnog čuvanja. Zamrzavanje mlijeka utjecalo je na poboljšanje mikrobiološke kvalitete mlijeka te je istovremeno uzrokovalo znatne promjene u svim parametrima boje (L *, a *, b *). Rezultati ovog istraživanja dokazuju da kobilje mlijeko ima visoku mikrobiološku vrijednost, poželjan kemijski sastav te visoke količine vitamina C, što ovaj proizvod čini vrijednim potencijalnim prehrambenim proizvodom.

Ključne riječi
kobilje mlijeko; hlađenje; zamrzavanje; trajnost; mikrobiologija

Hrčak ID: 196085

URI
https://hrcak.srce.hr/196085

[engleski]

Posjeta: 432 *