Grażyna Czyżak-Runowska
; Department of Animal Breeding and Product Quality Assessment, Faculty of Veterinary Medicine and Animal Science, Poznań University of Life Sciences, Złotniki, ul. Słoneczna 1, 62-002 Suchy Las, Poland
Jacek Wójtowski
orcid.org/0000-0001-8373-7363
; Department of Animal Breeding and Product Quality Assessment, Faculty of Veterinary Medicine and Animal Science, Poznań University of Life Sciences, Złotniki, ul. Słoneczna 1, 62-002 Suchy Las, Poland
Alicja Niewiadomska
; Department of General and Environmental Microbiology, Poznań University of Life Sciences, Szydłowska 50, 60-656 Poznan, Poland
Maria Markiewicz-Keszycka
orcid.org/0000-0001-7928-4517
; School of Food Science and Environmental Health - Dublin Institute of Technology, Cathal Brugha St, Dublin 1, Ireland
APA 6th Edition Czyżak-Runowska, G., Wójtowski, J., Niewiadomska, A. & Markiewicz-Keszycka, M. (2018). Quality of fresh and stored mares’ milk. Mljekarstvo, 68 (2), 108-115. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2018.0204
MLA 8th Edition Czyżak-Runowska, Grażyna, et al. "Quality of fresh and stored mares’ milk." Mljekarstvo, vol. 68, no. 2, 2018, pp. 108-115. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2018.0204. Accessed 23 Jan. 2021.
Chicago 17th Edition Czyżak-Runowska, Grażyna, Jacek Wójtowski, Alicja Niewiadomska and Maria Markiewicz-Keszycka. "Quality of fresh and stored mares’ milk." Mljekarstvo 68, no. 2 (2018): 108-115. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2018.0204
Harvard Czyżak-Runowska, G., et al. (2018). 'Quality of fresh and stored mares’ milk', Mljekarstvo, 68(2), pp. 108-115. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2018.0204
Vancouver Czyżak-Runowska G, Wójtowski J, Niewiadomska A, Markiewicz-Keszycka M. Quality of fresh and stored mares’ milk. Mljekarstvo [Internet]. 2018 [cited 2021 January 23];68(2):108-115. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2018.0204
IEEE G. Czyżak-Runowska, J. Wójtowski, A. Niewiadomska and M. Markiewicz-Keszycka, "Quality of fresh and stored mares’ milk", Mljekarstvo, vol.68, no. 2, pp. 108-115, 2018. [Online]. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2018.0204
Abstracts Mlijeko kobile odlikuje se izuzetnom hranjivom vrijednošću. U ovom istraživanju ispitivana je mikrobiološka kvaliteta kobiljeg mlijeka pri čemu je utvrđen ukupan broj bakterija mliječne kiseline, Lactobacillus spp., Streptococcus lactis, Salmonella spp. i koliformne bakterije. Također je utvrđivan i utjecaj hladnog skladištenja ohlađenog i zamrznutog mlijeka na ukupan broj bakterija, količinu vitamina C, kiselost i boju mlijeka. U sirovom mlijeku nije utvrđena prisutnost patogenih mikroorganizama roda Salmonella spp. kao niti koliformnih bakterija. Dokazano je kako se mlijeko kobile može skladištiti 72 sata u hladnjaku na temperaturi +4 °C bez umanjenja njegove mikrobiološke kvalitete. Osim toga, većina fizikalno-kemijskih svojstava mlijeka ostala je nepromijenjena, a jedino je došlo do promjene vrijednosti parametra b * nakon 48 sati čuvanja u hladnjaku. Količina C vitamina ostala je relativno stabilna tijekom sedmodnevnog čuvanja. Zamrzavanje mlijeka utjecalo je na poboljšanje mikrobiološke kvalitete mlijeka te je istovremeno uzrokovalo znatne promjene u svim parametrima boje (L *, a *, b *). Rezultati ovog istraživanja dokazuju da kobilje mlijeko ima visoku mikrobiološku vrijednost, poželjan kemijski sastav te visoke količine vitamina C, što ovaj proizvod čini vrijednim potencijalnim prehrambenim proizvodom.