hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2018.0205

Modeliranje antioksidativnih svojstava kombuha fermentiranih mliječnih napitaka s mentom primjenom ANNs i RSM metode

Jasmina Vitas   ORCID icon orcid.org/0000-0002-6761-1880 ; University of Novi Sad, Faculty of Technology Novi Sad, Bulevar cara Lazara 1, 21000 Novi Sad, Republic of Serbia
Radomir Malbaša ; University of Novi Sad, Faculty of Technology Novi Sad, Bulevar cara Lazara 1, 21000 Novi Sad, Republic of Serbia
Aleksandar Jokić ; University of Novi Sad, Faculty of Technology Novi Sad, Bulevar cara Lazara 1, 21000 Novi Sad, Republic of Serbia
Eva Lončar ; University of Novi Sad, Faculty of Technology Novi Sad, Bulevar cara Lazara 1, 21000 Novi Sad, Republic of Serbia
Spasenija Milanović ; University of Novi Sad, Faculty of Technology Novi Sad, Bulevar cara Lazara 1, 21000 Novi Sad, Republic of Serbia

Puni tekst: engleski, pdf (920 KB) str. 116-125 preuzimanja: 127* citiraj
APA 6th Edition
Vitas, J., Malbaša, R., Jokić, A., Lončar, E. i Milanović, S. (2018). ANN and RSM modelling of antioxidant characteristics of kombucha fermented milk beverages with peppermint. Mljekarstvo, 68 (2), 116-125. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2018.0205
MLA 8th Edition
Vitas, Jasmina, et al. "ANN and RSM modelling of antioxidant characteristics of kombucha fermented milk beverages with peppermint." Mljekarstvo, vol. 68, br. 2, 2018, str. 116-125. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2018.0205. Citirano 17.09.2019.
Chicago 17th Edition
Vitas, Jasmina, Radomir Malbaša, Aleksandar Jokić, Eva Lončar i Spasenija Milanović. "ANN and RSM modelling of antioxidant characteristics of kombucha fermented milk beverages with peppermint." Mljekarstvo 68, br. 2 (2018): 116-125. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2018.0205
Harvard
Vitas, J., et al. (2018). 'ANN and RSM modelling of antioxidant characteristics of kombucha fermented milk beverages with peppermint', Mljekarstvo, 68(2), str. 116-125. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2018.0205
Vancouver
Vitas J, Malbaša R, Jokić A, Lončar E, Milanović S. ANN and RSM modelling of antioxidant characteristics of kombucha fermented milk beverages with peppermint. Mljekarstvo [Internet]. 2018 [pristupljeno 17.09.2019.];68(2):116-125. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2018.0205
IEEE
J. Vitas, R. Malbaša, A. Jokić, E. Lončar i S. Milanović, "ANN and RSM modelling of antioxidant characteristics of kombucha fermented milk beverages with peppermint", Mljekarstvo, vol.68, br. 2, str. 116-125, 2018. [Online]. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2018.0205

Sažetak
U ovom radu modelirana je i optimizirana antioksidativna aktivnost prema stabilnom DPPH radikalu (AADPPH) i nestabilnim hidroksi radikalima (AA.OH), kao i sadržaj nutraceutika (mononezasićene masne kiseline, polinezasićene masne kiseline i askorbinska kiselina) kombuha fermentiranih mliječnih proizvoda s mentom. Napici su proizvedeni dodavanjem 10 % kombuha startera s mentom u mlijeko koje je sadržavalo 0,8, 1,6 i 2,8 % mliječne masti pri 37, 40 i 43 °C. Metodologija površine odgovora (RSM) naznačila je suprotne površine odgovora za AADPPH i AA.OH. Sadržaj polinezasićenih masnih kiselina i askorbinske kiseline, kao najznačajnijih utjecajnih čimbenika, uključeni su u grafičku optimizaciju i utvrđeno je radno područje za proizvodnju napitaka najveće antioksidativne kvalitete: niže temperature i mliječna mast do 1,8 %; više temperature i mliječna mast do maksimalno 1,6 %. Modeliranje antioksidativnih svojstava kombuha fermentiranih mliječnih napitaka s mentom primjenom umjetnih neuronskih mreža, kako je i očekivano, bilo je superiornije u poredbi s RSM.

Ključne riječi
kombuha; antioksidanti; menta; fermentirano mlijeko; RSM i ANNs

Hrčak ID: 196124

URI
https://hrcak.srce.hr/196124

[engleski]

Posjeta: 215 *