hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad
https://doi.org/10.31727/m.20.2.1

Količina dodane vode u mesu peradi s hrvatskog tržišta

Nina Kudumija ; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Dražen Cerjanec ; Ministarstvo poljoprivrede, Zagreb, Hrvatska
Lidija Mandić Graonić ; Ministarstvo poljoprivrede, Zagreb, Hrvatska
Helga Medić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Lidija Dergestin Bačun ; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Tina Lešić ; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Jelka Pleadin   ORCID icon orcid.org/0000-0002-0768-0462 ; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (4 MB) str. 152-157 preuzimanja: 214* citiraj
APA 6th Edition
Kudumija, N., Cerjanec, D., Mandić Graonić, L., Medić, H., Dergestin Bačun, L., Lešić, T. i Pleadin, J. (2018). Količina dodane vode u mesu peradi s hrvatskog tržišta. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XX (2), 152-157. https://doi.org/10.31727/m.20.2.1
MLA 8th Edition
Kudumija, Nina, et al. "Količina dodane vode u mesu peradi s hrvatskog tržišta." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XX, br. 2, 2018, str. 152-157. https://doi.org/10.31727/m.20.2.1. Citirano 09.08.2020.
Chicago 17th Edition
Kudumija, Nina, Dražen Cerjanec, Lidija Mandić Graonić, Helga Medić, Lidija Dergestin Bačun, Tina Lešić i Jelka Pleadin. "Količina dodane vode u mesu peradi s hrvatskog tržišta." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XX, br. 2 (2018): 152-157. https://doi.org/10.31727/m.20.2.1
Harvard
Kudumija, N., et al. (2018). 'Količina dodane vode u mesu peradi s hrvatskog tržišta', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XX(2), str. 152-157. https://doi.org/10.31727/m.20.2.1
Vancouver
Kudumija N, Cerjanec D, Mandić Graonić L, Medić H, Dergestin Bačun L, Lešić T i sur. Količina dodane vode u mesu peradi s hrvatskog tržišta. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2018 [pristupljeno 09.08.2020.];XX(2):152-157. https://doi.org/10.31727/m.20.2.1
IEEE
N. Kudumija, et al., "Količina dodane vode u mesu peradi s hrvatskog tržišta", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XX, br. 2, str. 152-157, 2018. [Online]. https://doi.org/10.31727/m.20.2.1

Sažetak
U ovom radu prikazani su rezultati istraživanja količine apsorbirane odnosno dodane vode u meso peradi s hrvatskog tržišta. Uzorci svježeg pilećeg i purećeg mesa (n = 36) uzorkovani su tijekom 2016. i 2017. godine s različitih poljoprivrednih gospodarstava, obrta, industrija i trgovačkih lanaca na području Republike Hrvatske. U svakom uzorku računskim putem određen je omjer ukupne vode (WA) i ukupnih bjelančevina (RPA). Određivanje navedenih parametara i interpretacija rezultata provedeni su u skladu s Uredbom Komisije (EZ) br. 543/2008 od 16. lipnja 2008. o utvrđivanju detaljnih pravila za primjenu Uredbe Vijeća (EZ) br. 1234/2007 u pogledu tržišnih standarda za meso peradi. Za određivanje navedenih parametara primijenjene su akreditirane standardne metode za određivanje ukupne vode i ukupnih bjelančevina. Od ukupno 36 analiziranih uzoraka, sedam uzoraka koji čine 19,4 % od analiziranog broja uzoraka, nije udovoljavao obzirom na najveći dopušteni omjer ukupne vode i bjelančevina (W/RP) propisan Uredbom 543/2008 po vrstama komadnog mesa peradi. Dobiveni rezultati upućuju na mogući dodatak vode u procesu proizvodnje svježeg mesa peradi te nužnost sustavne kontrole s ciljem osiguranja kvalitete i pružanja potrošačima nedvosmislene i objektivne informacije o proizvodima koji se nude na prodaju.

Ključne riječi
apsorbirana voda; dodana voda; patvorenje; perad; pileće i pureće meso

Hrčak ID: 196221

URI
https://hrcak.srce.hr/196221

[engleski] [njemački] [talijanski] [španjolski]

Posjeta: 673 *