Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

KORIŠTENJE DODATAKA PREHRANI MEĐU NOGOMETAŠIMA

Ismira Kubat ; Student of the Postgraduate specialist studies Nutrition, Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, F. Kuhača 20, Osijek, Croatia
Marizela Šabanović orcid id orcid.org/0000-0003-2247-7996 ; University of Tuzla, Faculty of Technology, Univerzitetska 8, Tuzla, Bosnia and Herzegovina
Midhat Jašić ; University of Tuzla, Faculty of Technology, Univerzitetska 8, Tuzla, Bosnia and Herzegovina
Tarik Zolotić ; Student of Nutrition studies, University of Tuzla, Faculty of Technology, Univerzitetska 8, Tuzla, Bosnia and Herzegovina
Daniela Čačić Kenjerić ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, F. Kuhača 20, Osijek, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 276 Kb

str. 48-53

preuzimanja: 246

citiraj

Puni tekst: hrvatski pdf 276 Kb

str. 53-53

preuzimanja: 376

citiraj


Sažetak

Dodaci prehrani su hrana, biljke ili ekstrakti podrijetlom iz biljaka ili životinja koji sadrže aktivne
sastojke za nadopunu prehrane a sa ciljem povećavanja snage, izdržljivosti ili mišićne mase. Aktivne
komponente u njima su hranjive tvari (vitamini, minerali, masne kiseline, bjelančevine) ili ostale
komponente koje mogu imati fiziološko djelovanje (enzimi, mikroorganizmi, hormoni). Najčešće
korišteni dodatci među sportašima su masne kiseline, proteini sirutke, sredstva za izgaranje masti,
kreatin i izotonični napitci. Nogometaši koriste dodatke prehrani sa ciljem zadovoljenje povećanih
energetskih potreba, kao ergogena sredstva ili za ubrzavanje oporavka. Cilj ovog rada je procijeniti
naviku korištenja dodataka prehrani među nogometašima. Presječna studija je obuhvatila 20 aktivnih
nogometaša iz Sarajeva. Podaci su prikupljeni korištenjem kratkog upitnika koji je uključivao opće
značajke ispitanika (dob, visina, težina, mjesto stanovanja), podatak o učestalosti korištenja dodataka,
vrstu dodataka i korištenu količinu, razloge za korištenje kao i podatak o tome tko im je preporučio
korištenje dodataka prehrani. Rezultati su pokazali da ispitanici najčešće koriste omega-3 masne
kiseline, magnezij, proteine sirutke i razgranate aminokiseline. Najčešći razlog uzimanja je bila želja
za boljom sportskom izvedbom. Preporuka i nadzor nad korištenjem provodili su nutricionisti ali i
sportaši su se samostalno odlučivali za korištenje preporučenih količina. Može se zaključiti da dodaci
prehrani mogu biti ergogena sredstva i poboljšati sportsku izvedbu s jedne strane dok s druge strane
pomažu oporavku, ali korištenje mora biti pod nadzorom stručnjaka.

Ključne riječi

dodaci prehrani; nogometaši; preporuke

Hrčak ID:

198887

URI

https://hrcak.srce.hr/198887

Datum izdavanja:

31.12.2017.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.576 *