hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Šećernica, podnos i posuđe za serviranje hrane – prilozi istraživanju kulture svakodnevice 19. stoljeća u Hrvatskoj

Jasna Galjer ; Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Odsjek za povijest umjetnosti
Arijana Koprčina ; Muzej za umjetnost i obrt, Zagreb

Puni tekst: hrvatski, pdf (4 MB) str. 95-102 preuzimanja: 131* citiraj
APA 6th Edition
Galjer, J. i Koprčina, A. (2012). Šećernica, podnos i posuđe za serviranje hrane – prilozi istraživanju kulture svakodnevice 19. stoljeća u Hrvatskoj. Peristil, 55 (1), 95-102. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/200110
MLA 8th Edition
Galjer, Jasna i Arijana Koprčina. "Šećernica, podnos i posuđe za serviranje hrane – prilozi istraživanju kulture svakodnevice 19. stoljeća u Hrvatskoj." Peristil, vol. 55, br. 1, 2012, str. 95-102. https://hrcak.srce.hr/200110. Citirano 09.04.2020.
Chicago 17th Edition
Galjer, Jasna i Arijana Koprčina. "Šećernica, podnos i posuđe za serviranje hrane – prilozi istraživanju kulture svakodnevice 19. stoljeća u Hrvatskoj." Peristil 55, br. 1 (2012): 95-102. https://hrcak.srce.hr/200110
Harvard
Galjer, J., i Koprčina, A. (2012). 'Šećernica, podnos i posuđe za serviranje hrane – prilozi istraživanju kulture svakodnevice 19. stoljeća u Hrvatskoj', Peristil, 55(1), str. 95-102. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/200110 (Datum pristupa: 09.04.2020.)
Vancouver
Galjer J, Koprčina A. Šećernica, podnos i posuđe za serviranje hrane – prilozi istraživanju kulture svakodnevice 19. stoljeća u Hrvatskoj. Peristil [Internet]. 2012 [pristupljeno 09.04.2020.];55(1):95-102. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/200110
IEEE
J. Galjer i A. Koprčina, "Šećernica, podnos i posuđe za serviranje hrane – prilozi istraživanju kulture svakodnevice 19. stoljeća u Hrvatskoj", Peristil, vol.55, br. 1, str. 95-102, 2012. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/200110. [Citirano: 09.04.2020.]

Sažetak
U članku se analizira kultura svakodnevice s aspekta zlatarstva i oblikovanja metala u Hrvatskoj 19. stoljeća. Primjenom interdisciplinarne metodologije istraživanja, na temelju poznavanja predmeta upotrebne namjene, poput šećernica, podnosa i posuđa
za serviranje hrane, oblikovne karakteristike se razmatraju u kontekstu povijesti materijalne kulture, povezujući pojedine primjere
umjetničkoobrtne produkcije s podacima o njihovoj upotrebi i namjeni. Članak donosi osnovu tipologije šećernica, kao i povijest primjene šećera s naglaskom na kulturološki kontekst, dopunjava poznavanje upotrebe šećera podacima o upotrebi začina kao i terminološkim varijantama naziva začina u hrvatskom jeziku na temelju Belostenčeva Gazophylaciuma. Članak donosi i podatke o pojavi slatkiša i slastica u Zagrebu, uspoređuje prvi kulinarski priručnik na hrvatskom jeziku Nova z-kup szlosena zagrebechka szokachka kniga iz 1813. godine s Novom hrvatskom kuharicom Đure Stjepana Deželića iz 1868. godine. Na odabranim primjerima, poput sladoleda, razmatra se utjecaj kulinarskih priručnika kao medija širenja novih, modernih standarda kulture svakodnevice i njihova uloga u Hrvatskoj.

Ključne riječi
primijenjena umjetnost; zlatarstvo; posuđe; kultura prehrane; kultura svakodnevice

Hrčak ID: 200110

URI
https://hrcak.srce.hr/200110

[engleski]

Posjeta: 220 *