Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Istraživanja mikroflore radne kulture proizvedene od kefirnih zrnaca

Marija Jukić ; SAPPIT mljekara d.o.o., Posušje, BiH
Ljerka Gregurek
Ljubica Tratnik


Puni tekst: hrvatski pdf 1.359 Kb

str. 135-149

preuzimanja: 917

citiraj


Sažetak

Fermentirani mliječni napici u koje se ubraja i kefir, namirnice su visoke prehrambene i biološke vrijednosti. Kulture za proizvodnju kefira dobivaju se fermentacijom mlijeka pomoću kefirnih zrnaca. Mikroflora kefirnih zrnaca je vrlo složena i promjenjivog sastava, a sadržava više vrsta bakterija i kvasaca. Cilj ovog rada bio je odrediti broj živih stanica laktokoka, laktobacila i kvasaca u kefirnoj kulturi, o čemu ovisi kvaliteta proizvoda - kefira.

Ključne riječi

kefir; kefirna zrnca; petrifilm; mikroflora

Hrčak ID:

1891

URI

https://hrcak.srce.hr/1891

Datum izdavanja:

18.4.2001.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.001 *