hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Istraživanja mikroflore radne kulture proizvedene od kefirnih zrnaca

Marija Jukić ; SAPPIT mljekara d.o.o., Posušje, BiH
Ljerka Gregurek
Ljubica Tratnik

Puni tekst: hrvatski, pdf (1 MB) str. 135-149 preuzimanja: 383* citiraj
APA 6th Edition
Jukić, M., Gregurek, Lj. i Tratnik, Lj. (2001). Istraživanja mikroflore radne kulture proizvedene od kefirnih zrnaca. Mljekarstvo, 51 (2), 135-149. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/1891
MLA 8th Edition
Jukić, Marija, et al. "Istraživanja mikroflore radne kulture proizvedene od kefirnih zrnaca." Mljekarstvo, vol. 51, br. 2, 2001, str. 135-149. https://hrcak.srce.hr/1891. Citirano 22.02.2020.
Chicago 17th Edition
Jukić, Marija, Ljerka Gregurek i Ljubica Tratnik. "Istraživanja mikroflore radne kulture proizvedene od kefirnih zrnaca." Mljekarstvo 51, br. 2 (2001): 135-149. https://hrcak.srce.hr/1891
Harvard
Jukić, M., Gregurek, Lj., i Tratnik, Lj. (2001). 'Istraživanja mikroflore radne kulture proizvedene od kefirnih zrnaca', Mljekarstvo, 51(2), str. 135-149. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/1891 (Datum pristupa: 22.02.2020.)
Vancouver
Jukić M, Gregurek Lj, Tratnik Lj. Istraživanja mikroflore radne kulture proizvedene od kefirnih zrnaca. Mljekarstvo [Internet]. 2001 [pristupljeno 22.02.2020.];51(2):135-149. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/1891
IEEE
M. Jukić, Lj. Gregurek i Lj. Tratnik, "Istraživanja mikroflore radne kulture proizvedene od kefirnih zrnaca", Mljekarstvo, vol.51, br. 2, str. 135-149, 2001. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/1891. [Citirano: 22.02.2020.]

Sažetak
Fermentirani mliječni napici u koje se ubraja i kefir, namirnice su visoke prehrambene i biološke vrijednosti. Kulture za proizvodnju kefira dobivaju se fermentacijom mlijeka pomoću kefirnih zrnaca. Mikroflora kefirnih zrnaca je vrlo složena i promjenjivog sastava, a sadržava više vrsta bakterija i kvasaca. Cilj ovog rada bio je odrediti broj živih stanica laktokoka, laktobacila i kvasaca u kefirnoj kulturi, o čemu ovisi kvaliteta proizvoda - kefira.

Ključne riječi
kefir; kefirna zrnca; petrifilm; mikroflora

Hrčak ID: 1891

URI
https://hrcak.srce.hr/1891

[engleski]

Posjeta: 946 *