Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.31727/m.20.3.4

Mogućnosti primjene hladne plazme u sigurnosti hrane

Martin Dobeic ; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Ljubljani, Slovenija


Puni tekst: engleski pdf 4.529 Kb

str. 213-218

preuzimanja: 605

citiraj


Sažetak

Hladna plazma postaje sve privlačnija za uporabu u području higijene i pakiranja hrane. Posebice je zanimljiva jer podrazumijeva postupak suhe dezinfekcije koji ne ostavlja ostatke u okolišu, a omogućava dezinfekciju hrane bez uzrokovanja značajnijih nuspojava. Obrada i pakiranje hrane primjenom hladne plazme mogli bi omogućiti veću sigurnost hrane, a vjerojatno i dulji rok trajanja. S obzirom na različite higijenske potrebe različitih vrsta hrane, postoji mogućnost uporabe različitih oblika proizvodnje plazme, što dodatno pridonosi praktičnosti uporabe hladne plazme. Unatoč obećavajućim rezultatima istraživanja hladne plazme u higijeni hrane, još je uvijek potrebno provjeriti njene učinke na kvalitetu i organoleptička svojstva hrane.

Ključne riječi

hladna plazma; hrana; higijena; sigurnost

Hrčak ID:

200670

URI

https://hrcak.srce.hr/200670

Datum izdavanja:

28.5.2018.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački talijanski španjolski

Posjeta: 2.232 *