Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.31727/m.20.3.3

Koncentracije tetraciklinskih antibiotika u mesu i mesnim proizvodima

Nina Bilandžić orcid id orcid.org/0000-0002-0009-5367 ; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Božica Solomun Kolanović ; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Ivana Varenina ; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Ines Varga ; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Marina Krpan ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Mirjana Hruškar ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 5.720 Kb

str. 220-228

preuzimanja: 629

citiraj


Sažetak

Tetraciklinski antibiotici su najviše korišteni veterinarski lijekovi u životinja koje se koriste za proizvodnju hrane u Hrvatskoj. Cilj ovog rada bio je odrediti koncentracije tetraciklina, klortetraciklina, oksiteraciklina i doksiciklina u svinjskom mesu (n=101), jetri (n=31) i masnom tkivu (n=30), goveđem mesu (n=89) i jetri (n=20), te mesnim proizvodima (kobasice i šunke, n=24). Za određivanje tetraciklina korištena je imunoenzimska ELISA metoda koja je validirana prema kriterijima Odluke Komisije 2002/657/ EZ. Određeni su validacijski parametri za četiri analizirana tetraciklina u rasponu: sposobnost detekcije CCβ 19,3 - 66,7 µg/kg, iskorištenje 64,5 - 102 %, koeficijent varijacije 14,1-28,9 %, granica detekcije LOD 3,62 - 21,0 µg/kg. U ukupno 295 analiziranih uzoraka tetraciklini su izmjereni u rasponima (μg/kg): tetraciklin 10,5 - 92,1, klortetraciklin 2,63 - 28,0, oksiteraciklin 17,5 - 91,3, doksiciklin 1,81 - 14,0. Najviša koncentracija od 92,1 μg/kg određena je za tetraciklin u svinjskom mesu. Najviše srednje vrijednosti određene su za (μg/kg): tetraciklin 23,6 u svinjskom mesu, oksiteraciklin i klortetraciklina 41,7 i 6,41 u goveđem mesu. Srednje vrijednosti doksiciklina za sve vrste analiziranih uzoraka su ispod LOD vrijednosti (3,62 μg/kg). Niti u jednoj vrsti uzoraka nisu utvrđene koncentracije iznad najviših dopuštenih koncentracija za četiri tetraciklina određenih Uredbom Komisije 37/2010/EZ. Utvrđeni rezultati ukazuju da se liječenje primjenom tetraciklina u životinja namijenjenih ishrani propisno provodilo pazeći na propisano vrijeme zadržavnja tetraciklinskih antibiotika te time osigurala zdravstvena sigurnost potrošača.

Ključne riječi

tetraciklini; meso; jetra; masno tkivo; mesni proizvodi; sigurnost hrane

Hrčak ID:

200673

URI

https://hrcak.srce.hr/200673

Datum izdavanja:

28.5.2018.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački talijanski španjolski

Posjeta: 2.385 *