hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Hidroliza laktoze pomoću enzima -D-galaktozidaze

Vesna Stehlik-Tomas ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Slobodan Grba
Damir Stanzer
Vlatka Gulan-Zetić

Puni tekst: hrvatski, pdf (148 KB) str. 187-196 preuzimanja: 1.412* citiraj
APA 6th Edition
Stehlik-Tomas, V., Grba, S., Stanzer, D. i Gulan-Zetić, V. (2001). Hidroliza laktoze pomoću enzima -D-galaktozidaze. Mljekarstvo, 51 (3), 187-196. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/1897
MLA 8th Edition
Stehlik-Tomas, Vesna, et al. "Hidroliza laktoze pomoću enzima -D-galaktozidaze." Mljekarstvo, vol. 51, br. 3, 2001, str. 187-196. https://hrcak.srce.hr/1897. Citirano 02.06.2020.
Chicago 17th Edition
Stehlik-Tomas, Vesna, Slobodan Grba, Damir Stanzer i Vlatka Gulan-Zetić. "Hidroliza laktoze pomoću enzima -D-galaktozidaze." Mljekarstvo 51, br. 3 (2001): 187-196. https://hrcak.srce.hr/1897
Harvard
Stehlik-Tomas, V., et al. (2001). 'Hidroliza laktoze pomoću enzima -D-galaktozidaze', Mljekarstvo, 51(3), str. 187-196. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/1897 (Datum pristupa: 02.06.2020.)
Vancouver
Stehlik-Tomas V, Grba S, Stanzer D, Gulan-Zetić V. Hidroliza laktoze pomoću enzima -D-galaktozidaze. Mljekarstvo [Internet]. 2001 [pristupljeno 02.06.2020.];51(3):187-196. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/1897
IEEE
V. Stehlik-Tomas, S. Grba, D. Stanzer i V. Gulan-Zetić, "Hidroliza laktoze pomoću enzima -D-galaktozidaze", Mljekarstvo, vol.51, br. 3, str. 187-196, 2001. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/1897. [Citirano: 02.06.2020.]

Sažetak
U ovom radu su ispitivani uvjeti hidrolize laktoze pomoću enzimskog
preparata -D-galaktozidaze, a svrha je - primjena sirutke u fermentativnim procesima s kvascem Saccharomyces cerevisiae za kombiniranu proizvodnju alkohola i prehrambenog kvasca. Enzimska hidroliza je provedena na različitim temperaturama, s različitim koncentracijama laktoze u podlozi i različitim količinama dodanog enzimskog preparata. Rezultati pokazuju da je maksimalni stupanj hidrolize postignut u podlozi koja je sadržavala 5-10 % laktoze s dodatkom 2 g/L enzimskog preparata na temperaturi od 40 ºC.

Ključne riječi
Saccharomyces cerevisiae; sirutka; hidroliza laktoze

Hrčak ID: 1897

URI
https://hrcak.srce.hr/1897

[engleski]

Posjeta: 2.136 *