hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Primjena sanitacijskih sredstava u proizvodnji i preradi mlijeka

Samir Kalit ; Zavod za mljekarstvo, Agronomski fakultet, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb
Jasmina Lukač Havranek

Puni tekst: hrvatski, pdf (47 KB) str. 197-204 preuzimanja: 1.260* citiraj
APA 6th Edition
Kalit, S. i Lukač Havranek, J. (2001). Primjena sanitacijskih sredstava u proizvodnji i preradi mlijeka. Mljekarstvo, 51 (3), 197-204. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/1899
MLA 8th Edition
Kalit, Samir i Jasmina Lukač Havranek. "Primjena sanitacijskih sredstava u proizvodnji i preradi mlijeka." Mljekarstvo, vol. 51, br. 3, 2001, str. 197-204. https://hrcak.srce.hr/1899. Citirano 02.06.2020.
Chicago 17th Edition
Kalit, Samir i Jasmina Lukač Havranek. "Primjena sanitacijskih sredstava u proizvodnji i preradi mlijeka." Mljekarstvo 51, br. 3 (2001): 197-204. https://hrcak.srce.hr/1899
Harvard
Kalit, S., i Lukač Havranek, J. (2001). 'Primjena sanitacijskih sredstava u proizvodnji i preradi mlijeka', Mljekarstvo, 51(3), str. 197-204. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/1899 (Datum pristupa: 02.06.2020.)
Vancouver
Kalit S, Lukač Havranek J. Primjena sanitacijskih sredstava u proizvodnji i preradi mlijeka. Mljekarstvo [Internet]. 2001 [pristupljeno 02.06.2020.];51(3):197-204. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/1899
IEEE
S. Kalit i J. Lukač Havranek, "Primjena sanitacijskih sredstava u proizvodnji i preradi mlijeka", Mljekarstvo, vol.51, br. 3, str. 197-204, 2001. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/1899. [Citirano: 02.06.2020.]

Sažetak
Uvažavajući potrebe za vrlo zahtjevnim higijenskim uvjetima u prozvodnji sira cilj je ovog rada istražiti učinak primjene sanitacijskih sredstava* u proizvodnji sira na obiteljskim gospodarstvima, a u sklopu projekta “Poboljšanje kakvoće Tounjskog sira proizvedenog na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima”. Primjena sanitacijskih sredstava u proizvodnji mlijeka utjecala je signifikantno (P<0,01) na smanjenje geometrijskog prosjeka ukupnog broja aerobnih mezofilnih bakterija sa 3,54 x 105 na 8 x 103 u mL mlijeka i broja somatskih stanica sa 3,1 x 104 na 2,4 x 104 u mL mlijeka (P<0,01). Primjenom sanitacijskih sredstava signifikantno (P<0,01) je smanjen udio higijenski neispravnih sireva prema “Pravilniku o mikrobiološkim standardima za namirnice” (NN 46/94.). Istražena sanitacijska sredstva imala su povoljan učinak u proizvodnji i preradi mlijeka u Tounjski sir, a s obzirom na nove zahtjeve i standarde, sanitacijska sredstva sve više nalaze svoju primjenu u proizvodnji i preradi mlijeka na obiteljskim gospodarstvima.

Ključne riječi
higijena; kakvoća mlijeka; kakvoća sira

Hrčak ID: 1899

URI
https://hrcak.srce.hr/1899

[engleski]

Posjeta: 1.914 *