Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.31727/gzb.41.3.3

Microgreens kao funkcionalna hrana

Nevena Opačić orcid id orcid.org/0000-0002-5156-2834 ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Anja Šagud ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Antonia Skomrak ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Josipa Đurak orcid id orcid.org/0000-0002-4290-8338 ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Fabijan Kos ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Marijan Butković
Sanja Fabek Uher orcid id orcid.org/0000-0002-2708-5214 ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 2.341 Kb

str. 18-25

preuzimanja: 1.582

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 256 Kb

str. 25-25

preuzimanja: 270

citiraj


Sažetak

Među funkcionalnim namirnicama posljednjih godina često se ističu microgreens različitog povrća, aromatičnog bilja i žitarica kao izvor polifenola, vitamina i minerala, koji pokazuju pozitivan utjecaj na ljudsko zdravlje. Microgreens se konzumiraju u fazi kotiledona i nepotpuno razvijenih prvih pravih listova u svježem stanju pa ne dolazi do gubitka hranjivih tvari tijekom obrade. Nutricionisti preporučuju konzumaciju microgreensa zbog veće količine vitamina i minerala, odnosno, manje količine nitrata u odnosu na potpuno razvijene biljke. U radu je, na temelju pregleda literature, prikazan izbor vrsta, nutritivna vrijednost, tehnologija uzgoja i upotreba microgreensa.

Ključne riječi

povrće; uzgoj; minerali; vitamini

Hrčak ID:

201104

URI

https://hrcak.srce.hr/201104

Datum izdavanja:

10.6.2018.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.050 *