Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.5513/JCEA01/19.2.2154

Pregled istraživanja aromatskih spojeva sireva koji zriju u životinjskoj koži

Marija Vrdoljak ; Polytechnic ”Marko Marulic”, Knin, Croatia
Nataša Mikulec orcid id orcid.org/0000-0002-9981-5626 ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Dairy Science, Zagreb, Croatia
Ksenija Markov ; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology , Department of Biochemical Engineering, Zagreb, Croatia
Samir Kalit ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Dairy Science, Zagreb, Croatia
Jadranka Frece ; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology , Department of Biochemical Engineering, Zagreb, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 391 Kb

str. 318-334

preuzimanja: 598

citiraj


Sažetak

Aroma sira jedan je od ključnih parametara kvalitete i znakova raspoznavanja pojedine vrste sira od strane potrošača. Stoga je cilj ovog rada pregled postojećeg znanja o aromatskom profilu sireva, koji se proizvode na tradicionalan način i zriju u životinjskoj koži. Sirevi, koji zriju u životinjskoj koži i imaju sličnu tehnologiju, proizvode se u Hrvatskoj (Sir iz mišine), na području Bosne i Hercegovine (Sir iz mijeha), Crne Gore (Sir iz mijeha), Turske (Tulum sir), Libanona (Darfiyeh) i istočnog Alžira (Bouhezza sir). Specifičnost ovih sireva je zrenje u životinjskoj koži, odnosno mišini (ovčjoj, kozjoj). Aromatski profil navedenih sireva je slabo istražen, a istraživanja su najvećim dijelom provedena na Tulum siru i manjim dijelom na libanonskom Darfiyeh siru, siru iz mišine, dok za ostale sireve,koji zriju u životinjskoj koži nema nikakvih podataka. Obzirom da je vrlo malo istraživanja o aromatskom profilu ovih sireva do sada napravljeno, potrebno je provoditi daljnja istraživanja u ovom pravcu.

Ključne riječi

aromatski spojevi; sir; zrenje; životinjska koža

Hrčak ID:

201664

URI

https://hrcak.srce.hr/201664

Datum izdavanja:

20.6.2018.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.443 *