hrcak mascot   Srce   HID

Review article
https://doi.org/10.5513/JCEA01/19.2.2154

Pregled istraživanja aromatskih spojeva sireva koji zriju u životinjskoj koži

Marija Vrdoljak ; Polytechnic ”Marko Marulic”, Knin, Croatia
Nataša Mikulec ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Dairy Science, Zagreb, Croatia
Ksenija Markov ; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology , Department of Biochemical Engineering, Zagreb, Croatia
Samir Kalit ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Dairy Science, Zagreb, Croatia
Jadranka Frece ; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology , Department of Biochemical Engineering, Zagreb, Croatia

Fulltext: english, pdf (391 KB) pages 318-334 downloads: 356* cite
APA 6th Edition
Vrdoljak, M., Mikulec, N., Markov, K., Kalit, S. & Frece, J. (2018). Aromatic compounds of cheese ripening in animal skin: An overview. Journal of Central European Agriculture, 19 (2), 318-334. https://doi.org/10.5513/JCEA01/19.2.2154
MLA 8th Edition
Vrdoljak, Marija, et al. "Aromatic compounds of cheese ripening in animal skin: An overview." Journal of Central European Agriculture, vol. 19, no. 2, 2018, pp. 318-334. https://doi.org/10.5513/JCEA01/19.2.2154. Accessed 1 Dec. 2021.
Chicago 17th Edition
Vrdoljak, Marija, Nataša Mikulec, Ksenija Markov, Samir Kalit and Jadranka Frece. "Aromatic compounds of cheese ripening in animal skin: An overview." Journal of Central European Agriculture 19, no. 2 (2018): 318-334. https://doi.org/10.5513/JCEA01/19.2.2154
Harvard
Vrdoljak, M., et al. (2018). 'Aromatic compounds of cheese ripening in animal skin: An overview', Journal of Central European Agriculture, 19(2), pp. 318-334. https://doi.org/10.5513/JCEA01/19.2.2154
Vancouver
Vrdoljak M, Mikulec N, Markov K, Kalit S, Frece J. Aromatic compounds of cheese ripening in animal skin: An overview. Journal of Central European Agriculture [Internet]. 2018 [cited 2021 December 01];19(2):318-334. https://doi.org/10.5513/JCEA01/19.2.2154
IEEE
M. Vrdoljak, N. Mikulec, K. Markov, S. Kalit and J. Frece, "Aromatic compounds of cheese ripening in animal skin: An overview", Journal of Central European Agriculture, vol.19, no. 2, pp. 318-334, 2018. [Online]. https://doi.org/10.5513/JCEA01/19.2.2154

Abstracts
Aroma sira jedan je od ključnih parametara kvalitete i znakova raspoznavanja pojedine vrste sira od strane potrošača. Stoga je cilj ovog rada pregled postojećeg znanja o aromatskom profilu sireva, koji se proizvode na tradicionalan način i zriju u životinjskoj koži. Sirevi, koji zriju u životinjskoj koži i imaju sličnu tehnologiju, proizvode se u Hrvatskoj (Sir iz mišine), na području Bosne i Hercegovine (Sir iz mijeha), Crne Gore (Sir iz mijeha), Turske (Tulum sir), Libanona (Darfiyeh) i istočnog Alžira (Bouhezza sir). Specifičnost ovih sireva je zrenje u životinjskoj koži, odnosno mišini (ovčjoj, kozjoj). Aromatski profil navedenih sireva je slabo istražen, a istraživanja su najvećim dijelom provedena na Tulum siru i manjim dijelom na libanonskom Darfiyeh siru, siru iz mišine, dok za ostale sireve,koji zriju u životinjskoj koži nema nikakvih podataka. Obzirom da je vrlo malo istraživanja o aromatskom profilu ovih sireva do sada napravljeno, potrebno je provoditi daljnja istraživanja u ovom pravcu.

Keywords
aromatski spojevi; sir; zrenje; životinjska koža

Hrčak ID: 201664

URI
https://hrcak.srce.hr/201664

[english]

Visits: 685 *