Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.5513/JCEA01/19.2.2051

Sortna specifičnost akumulacije gvožđa, mangana, cinka i bakra u zrnu ozime pšenice (Triticum aestivum L.)

Jelena Mlivojević ; Small Grains Research Centre, Kragujevac, Serbia
Ljiljana Bošković-Rakočević ; University of Kragujevac, Faculty of Agronomy, Department of Soil and Mechanisation, Čačak, Serbia
Vera Đekić ; Small Grains Research Centre, Kragujevac, Serbia
Kristina Luković ; Small Grains Research Centre, Kragujevac, Serbia
Zoran Simić ; University of Kragujevac, Faculty of Science, Institute of Chemistry, Kragujevac, Serbia


Puni tekst: engleski pdf 429 Kb

str. 423-436

preuzimanja: 319

citiraj


Sažetak

U cilju proizvodnje zdravstveno-bezbedne hrane, proučavanje uticaj mineralne ishrane kod različitih sorti pšenice kako bi se utvrdile genotipske razlike u akumulaciji određenih mikroelemenata (Fe, Mn, Zn i Cu). Najvažniji faktori koji utiču na usvajanje mikroelemenata od strane pšenice su osobine zemljišta, biljna vrsta i genotipovi. Primena NPK đubriva, stajnjaka i kreča dovela je do smanjenja sadržaja Fe, Mn i Zn, ali smanjenje nije bilo ispod koncentracija koje bi izazvele simptome nedostatka kod biljke. U svim varijantama odnos Fe/Mn je bio manji od 1,5 što ukazuje da gvožđe nije fiziološki aktivno, zbog čega je njegovu ulogu preuzeo mangan. Analiza varijanse je pokazala veoma značajne efekte sorte i đubrenja na prinos zrna i težinu 1000 zrna.

Ključne riječi

đubrenje; mikroelementi; pšenica; sortna specifičnost

Hrčak ID:

201842

URI

https://hrcak.srce.hr/201842

Datum izdavanja:

20.6.2018.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 936 *