hrcak mascot   Srce   HID

Prethodno priopćenje

Značenje ozimih krmnih kultura i smjesa u osiguranju kvalitetne voluminozne krme

Zvonimir Štafa ; Agronomski fakultet, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb
Darko Uher
Dubravko Maćešić
Ivan Danjek

Puni tekst: hrvatski, pdf (61 KB) str. 301-316 preuzimanja: 1.827* citiraj
APA 6th Edition
Štafa, Z., Uher, D., Maćešić, D. i Danjek, I. (2001). Značenje ozimih krmnih kultura i smjesa u osiguranju kvalitetne voluminozne krme. Mljekarstvo, 51 (4), 301-316. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/1914
MLA 8th Edition
Štafa, Zvonimir, et al. "Značenje ozimih krmnih kultura i smjesa u osiguranju kvalitetne voluminozne krme." Mljekarstvo, vol. 51, br. 4, 2001, str. 301-316. https://hrcak.srce.hr/1914. Citirano 04.12.2021.
Chicago 17th Edition
Štafa, Zvonimir, Darko Uher, Dubravko Maćešić i Ivan Danjek. "Značenje ozimih krmnih kultura i smjesa u osiguranju kvalitetne voluminozne krme." Mljekarstvo 51, br. 4 (2001): 301-316. https://hrcak.srce.hr/1914
Harvard
Štafa, Z., et al. (2001). 'Značenje ozimih krmnih kultura i smjesa u osiguranju kvalitetne voluminozne krme', Mljekarstvo, 51(4), str. 301-316. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/1914 (Datum pristupa: 04.12.2021.)
Vancouver
Štafa Z, Uher D, Maćešić D, Danjek I. Značenje ozimih krmnih kultura i smjesa u osiguranju kvalitetne voluminozne krme. Mljekarstvo [Internet]. 2001 [pristupljeno 04.12.2021.];51(4):301-316. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/1914
IEEE
Z. Štafa, D. Uher, D. Maćešić i I. Danjek, "Značenje ozimih krmnih kultura i smjesa u osiguranju kvalitetne voluminozne krme", Mljekarstvo, vol.51, br. 4, str. 301-316, 2001. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/1914. [Citirano: 04.12.2021.]

Sažetak
Ozime krmne kulture koriste se rano u proljeće za zelenu krmu. Viškovi proizvedene zelene mase žitarica i smjesa žitarica i mahunarki se siliraju. Neke smjese - u suhim uvjetima - suše se za sijeno, a u punoj zriobi koriste se i za proizvodnju zrna. Rani kultivari ozimih krmnih repica cv. Perko PVH i cv. Starška prispijevaju za korištenje već sredinom travnja, ozima raž u zadnjoj dekadi travnja, tritikale početkom svibnja a visoki kultivari ozimih pšenica sredinom svibnja. Ozimi grašak prispijeva za korištenje početkom svibnja i može se koristiti do formiranja mahuna (prva polovica lipnja). Ozima raž i grašak u smjesama daje više urode mase za 32,5 %, suhe tvari 26,34 %, a probavljivih surovih bjelančevina 55,97 % i škrobnih jedinica ,25,96 % više u odnosu na čisti usjev raži. Ozime smjese žitarica i mahunarki daju više i sigurnije urode mase i hranjiva, bolje izbalansiranog obroka, lakše se kose i s manjim gubitcima zbog čega imaju prednost u odnosu na čiste kulture.

Ključne riječi
Ozime krmne kulture; vrijeme korištenja; prinosi; kakvoća

Hrčak ID: 1914

URI
https://hrcak.srce.hr/1914

[engleski]

Posjeta: 2.717 *