hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2018.0301

Mogućnosti ublažavanja utjecaja mliječnih preživača na okoliš

Roko Bošnjak ; Selska cesta 1, 10340 Strmec, Croatia
Zvonimir Prpić   ORCID icon orcid.org/0000-0003-0827-4594 ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Animal Science and Technology, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia
Nikolina Kelava Ugarković ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Animal Science and Technology, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia
Miljenko Konjačić ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Animal Science and Technology, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia
Ivan Vnučec ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Animal Science and Technology, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia

Puni tekst: engleski, pdf (211 KB) str. 153-168 preuzimanja: 326* citiraj
APA 6th Edition
Bošnjak, R., Prpić, Z., Kelava Ugarković, N., Konjačić, M. i Vnučec, I. (2018). Possibilities for mitigating the environmental footprint of dairy ruminants. Mljekarstvo, 68 (3), 153-168. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2018.0301
MLA 8th Edition
Bošnjak, Roko, et al. "Possibilities for mitigating the environmental footprint of dairy ruminants." Mljekarstvo, vol. 68, br. 3, 2018, str. 153-168. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2018.0301. Citirano 25.05.2020.
Chicago 17th Edition
Bošnjak, Roko, Zvonimir Prpić, Nikolina Kelava Ugarković, Miljenko Konjačić i Ivan Vnučec. "Possibilities for mitigating the environmental footprint of dairy ruminants." Mljekarstvo 68, br. 3 (2018): 153-168. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2018.0301
Harvard
Bošnjak, R., et al. (2018). 'Possibilities for mitigating the environmental footprint of dairy ruminants', Mljekarstvo, 68(3), str. 153-168. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2018.0301
Vancouver
Bošnjak R, Prpić Z, Kelava Ugarković N, Konjačić M, Vnučec I. Possibilities for mitigating the environmental footprint of dairy ruminants. Mljekarstvo [Internet]. 2018 [pristupljeno 25.05.2020.];68(3):153-168. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2018.0301
IEEE
R. Bošnjak, Z. Prpić, N. Kelava Ugarković, M. Konjačić i I. Vnučec, "Possibilities for mitigating the environmental footprint of dairy ruminants", Mljekarstvo, vol.68, br. 3, str. 153-168, 2018. [Online]. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2018.0301

Sažetak
Stočarska proizvodnja, osobito mliječni sektor kao jedan od najbrže rastućih, u velikoj mjeri doprinosi onečišćenju atmosfere/tla i emisijama stakleničkih plinova (tj. emisiji metana, ugljičnog dioksida i dušičnog dioksida) na globalnoj razini. Cilj ovog rada je dati sažet pregled objavljenih znanstvenih radova na temu istraživanja mogućnosti smanjenja utjecaja mliječnih preživača na okoliš kroz ublažavanje degradacije zemljišta, smanjenje onečišćenja i osiromašenja kvalitete voda te smanjenja emisija stakleničkih plinova (GHG) primjenom suvremenih hranidbenih, biotehnoloških i mikrobioloških strategija, kao i strategija upravljanja farmom te upravljanja otpadnim tvarima na farmi. Kako bi se ublažila degradacija zemljišta, predložene su strategije uvođenja i prilagodbe naknada za ispašu i najamnine te rješavanje onečišćenja uspostavom odnosa “dobavljač dobiva - zagađivač plaća”. Poboljšanje učinkovitosti korištenja vode najvažnije je u proizvodnji stočne hrane. Zagađenje vode mikroorganizmima i parazitima iz stajskog gnoja treba spriječiti kako bi se izbjegla ugroza javnog zdravlja. S obzirom na emisije metana i dušičnog dioksida, najčešća hranidbena strategija za ublažavanje emisija stakleničkih plinova je korištenje krme s nižim sadržajem vlakana i višim sadržajem topljivih ugljikohidrata ili ispašom manje zrelih pašnjaka. Iako mnogi dodaci hrani za životinje (npr. organske kiseline, sekundarne biljne komponente i lipidi) mogu djelovati u određenoj mjeri na smanjenje metanogeneze buraga, još uvijek je potrebno provesti brojna in vivo istraživanja kako bi se pojasnilo koje su količine i kombinacije dodataka najučinkovitije u ublažavanju emisije metana. Da bi se uspješno odgovorilo na povećanu globalnu potražnju za sirovim mlijekom i mliječnim proizvodima, mliječna industrija morat će ublažiti buduće negativne utjecaje na okoliš mijenjajući postojeće proizvodne sustave i istodobno održavajući visoku kvalitetu gotovih proizvoda cjenovno prihvatljivih potrošačima.

Ključne riječi
metan; dušični dioksid; staklenički plinovi; proizvodnja mlijeka

Hrčak ID: 202291

URI
https://hrcak.srce.hr/202291

[engleski]

Posjeta: 629 *